Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industribyggnad med kraftig rökutveckling som följd och spridningsrisk till närliggande fastigheter. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på din lokala P4 kanal.
(Publicerat idag kl 12.35)

Jordbruksverket höjer skydd efter influensa

Uppdaterat måndag 21 november 2016 kl 16.55
Publicerat måndag 21 november 2016 kl 13.47
Jordbruksverket: Många fåglar kan dö vid ett utbrott
(1:36 min)
Burhöns. Foto:TT
stora kommersiella fjäderbesättningar får nu inte vistas utomhus Foto: TT

Jordbruksverket har i dag beslutat att införa skyddsnivån 2, vad gäller hantering av alla svenska tamfåglar.

Detta är en åtgärd sedan man i Danmark har hittat änder som drabbats av den smittsamma fågelinfluensan H5N8.

– I det här fallet så innebär det då att fåglar på de kommersiella fjäderfäbesättningarna ska vara inomhus. De här små hobbybesättningarna ska då helst vara inne också. Men om det inte går så ska de åtminstone vara inhängnade och de ska ha foder och vatten under tak, säger Karin Åhl, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket. 

Det blir nu också förbjudet att hålla utställningar eller tävlingar med tamfåglar för att undvika att flera olika fjäderbesättningar samlas från olika håll.

Och det blir länsstyrelserna i landet som har ansvaret som varandes tillsynsmyndighet att nu se till att skyddsnivå 2 upprätthålls i landet.

Sverige har varit skonat från utbrott av fågelviruset H5N8. Senast Jordbruksverket höjde risknivån som idag, till klass 2, var år 2007.

Beslutet från Jordbruksverket är en skyddsåtgärd. Ett influensautbrott skulle kunna slå hårt mot såväl fåglar som näring om den väl får fäste. Det menar Karin Åhl.

– Den här aggressiva typen av influensa, där är det ofta som så att man bara hittar väldigt många döda fåglar. Man kan också se att de äter sämre och har lägre värpproduktion om det är värphöns, sedan så dör väldigt många

Men för människor finns ingen anledning till oro för vidare smittspridning.

– Just den här typen av fågelinfluensa har man aldrig sett på människor. Så det är inte en sådan humanvariant som går över till människor lätt. Folkhälsomyndigheten har gjort bedömningen att detta ska smitta på människor är närmast obefintlig.

Det blir nu länsstyrelsernas uppgift, som har ansvaret som tillsynsmyndighet, att se till att skyddsnivån upprätthålls i landet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".