Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kulturdepartementet: Vi har förtroende för Ingrid Lomfors

Publicerat tisdag 22 november 2016 kl 16.46
"Vi följer det arbetet så klart noga och har tät kontakt med myndighetschefen"
(1:45 min)
Anställda på Forum för levande historia vittnar om en förtroendekris för myndighetschefen Ingrid Lomfors.
Anställda på Forum för levande historia vittnar om en förtroendekris för myndighetschefen Ingrid Lomfors. Foto: Maja Suslin/TT

Anställda på Forum för levande historia vittnar om en förtroendekris för myndighetschefen Ingrid Lomfors. Kulturdepartementets Per Olsson Fridh säger att regeringen har fortsatt förtroende för henne.

Regeringen utsåg 2014 Ingrid Lomfors till ny chef för Forum för levande historia, myndigheten som arbetar med att främja demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter.

Per Olsson Fridh, statssekreterare på Kulturdepartementet, menar att Forum för levande historia är viktig för Sverige och att det är allvarligt om arbetsmiljön hindrar myndigheten från att fullgöra sitt uppdrag.

Men enligt medarbetare på myndigheten hotas verksamheten nu av interna konflikter. Det rapporterar Dagens Nyheter idag. Ekot har talat med flera anställda på Forum för levande historia, men de har tackat nej till att bli intervjuade.

I flera skrivelser till regeringen har personalen redogjort för allvarliga arbetsmiljöbrister och de fackliga representanterna har begärt en granskning från Kulturdepartementet.

Anklagelserna - i handlingar som Ekot tagit del av - handlar bland annat om otydliga verksamhetsmål och bristande vilja till dialog från ledningens sida.

Ekot har också läst en handlingsplan som Forum för levande historias chef Ingrid Lomfors skickat till regeringskansliet. Där slår hon fast att problemen accelererat det senaste året. Samtidigt anser hon att delar av kritiken är felaktig och att konflikter inom ledningen försvårar arbetet.

Enligt Arbetsmiljöverket måste Forum för levande historia nu anlita en oberoende expert för att granska arbetsmiljön.

Per Olsson Fridh, statssekreterare vid Kulturdepartementet, säger att detta inte förändrar förtroendet för myndighetschefen, Ingrid Lomfors.

– Arbetsmiljön på myndigheten är ytterst myndighetschefens ansvar och vi har fortsatt förtroende för myndighetschefen. Vi följer det arbetet så klart noga och har tät kontakt med myndighetschefen. Vi har fortsatt förtroende för Ingrid Lomfors.

Ekot har försökt att nå Ingrid Lomfors för en kommentar men hon har inte kunnat nås innan publicering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".