Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Wikström om Selimovics straff: Alla berörda måste nu gå vidare

Uppdaterat onsdag 23 november 2016 kl 15.24
Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 09.14
Politisk redaktör: Selimovic kommer få sitta kvar
(2:07 min)
Jasenko Selimovic och Cecilia Wikström
1 av 2
Cecilia Wikström menar nu att det är viktigt att nu gå vidare efter att Jasenko Selimovic varnats för att ha trakasserats sin personal. Foto: Leif R Jansson, Henrik Montgomery / TT
Patrik Oksanen, Tomas Ramberg och Lasse Johansson är med i Ekots sändning.
2 av 2
Patrik Oksanen, Tomas Ramberg och Lasse Johansson är med i Ekots sändning. Foto: Isabelle Swahn / Sveriges Radio

Jasenko Selimovics partikollega i EU-parlamentet, Cecilia Wikström, välkomnar att parlamentet agerat och straffat Selimovic för psykiska trakasserier av sin personal.

– Jag vill beklaga att människor har farit illa, säger hon.

Varningen offentliggjordes i Europaparlamentet i Strasbourg i går kväll. Selimovic får en varning för psykiska trakasserier av sin personal.

I förmiddags kom Jasenko Selimovic själv med en skriftlig kommentar där han sa sig ha tagit emot reprimanden från talmannen med "bestörtning".  

"Jag respekterar naturligtvis beslutet men vidhåller min oskuld", skrev han vidare.

Cecilia Wikström, kollega till Selimovic och EU-parlamentariker, kommenterade kort varningen vid 14-tiden på eftermiddagen:              

– Jag har arbetat med dessa personer i sex år. Jag beklagar att de farit illa av hela den här processen, säger hon, och fortsätter:

– EU-parlamentet är en arbetsplats som alla andra. Här ska man vara varsam med människor. Jag vill uppmana alla berörda parter nu att lägga detta bakom sig och gå vidare i livet. Försoning måste finnas.

Det var på onsdagen fortfarande oklart om Selimovic kommer att överklaga reprimanden han fått. Om två veckor måste ett eventuellt överklagande ha kommit in.

Själva påföljden är den lindrigaste som Europaparlamentet kan ge. Det är dock första gången som en svensk parlamentariker får en varning.

Tre av anställda har slutat och den fjärde är sjukskriven.

Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm kommenterade kort EU-parlamentets beslut med att hon kommer överlämna ärendet till Liberalernas etikkommitté. Kommittén kommer sedan att rekommendera partiet om vilka konsekvenser parlamentets beslut bör få.

Enligt Patrik Oksanen, politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning och tidigare EU-korrespondent för SVT, kommer Selimovic med all sannolikhet sitta kvar i parlamentet.

– Europaparlamentarikerna har extremt stor autonomi i förhållandena till sina partier. Mandatet som Selimovic sitter på är hans. Björklund kan inte säga åt honom att sluta. Det finns en förhoppning från Liberalerna om att historien nu ska lägga sig och att man ska hålla ihop för att hindra ett avhopp.

I sitt uttalande på onsdagsförmiddagen skrev Selimovic att det för honom är "helt främmande att trakassera personal" och att det som hänt varit en "uppslitande procesför alla".

Tidigare personal har däremot skrivit att de är tacksamma för att parlamentet markerar mot trakasserier och skriver att ingen ska behöva utstå terror.

– Det är ett väldigt starkt ord även om ingen officiellt vill exemplifiera vad som hänt. I en sån här historia finns rykten och snack. Sen har vi ord från Selimovic. Men utredningen har visat att det inte är en ord mot ord-historia, utan parlamentet finner att det finns skäl att leverera den här kritiken och den är väldigt skarp, säger Patrik Oksanen och fortsätter:

– Detta är väldigt ovanligt. Ett fall med fyra anställda, där tre slutat och en sjukskrivits. I en svensk kontext är det här en unik händelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".