Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Finansiella systemet för inflytelserikt"

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 05.00
"Stor risk för de offentliga finanserna"
(2:22 min)
Professor emeritus Lars Jonung.
Avregleringen på 1980-talet har gjort bankerna för stora. Foto: Sören Granath/Sveriges Radio

En av Sveriges mest kända ekonomer, professor emeritus Lars Jonung, tycker att de svenska bankerna har blivit för stora för Sverige. Bankerna måste börja ta större ansvar för kreditgivningen och nivån på krediterna bör minska, anser han.

– Jag har en stark misstanke att vi har fått ett för stort och politiskt för tungt och inflytelserikt finansiellt system. Det är ingen finansmarknadsminister som vågar gå ut klart och tydligt och säga att nu får vi stoppa bankernas kreditexpansion - nu får vi begränsa deras verksamhet, säger Lars Jonung.

– Det kommer naturligtvis en sådan korrigering efter en finansiell kris. Men det hade kanske varit önskvärt om vi hade funderat på den här frågan långt före.

Vad är det som kan hända?

– Ju större banksystemet är desto större blir ju den korrigering som inträffar när räntorna stiger. Och det är också en stor risk för de offentliga finanserna - för skulle bankerna drabbas av en kris så måste skattebetalarna gå in och stödja affärsbankerna.

Enligt Lars Jonung, verksam vid Ekonomihögskolan i Lund, är det den finansiella avregleringen under mitten av 1980-talet som lett fram till dagens situation, med banker som vuxit sig alltför stora i förhållande till svensk ekonomi.

Han tycker att nivån på kreditgivning ska begränsas och att bankerna ska ta ett större eget ansvar för sin kreditgivning.

– Jag vill ha en modell där bankerna kan straffas i mycket högre utsträckning än i dag när de har gett ett dåligt lån. Det ska inte vara så att banken kan komma undan i den utsträckning de kan göra i dag. De ska också dela på risken av dåliga lån. Det ska inte vara allmänheten som bär hela bördan.

Hur tror du bankerna ställer sig till det här?

– De vill absolut inte ha det för det ställer mycket större krav på granskning av låneansökningar. Och det ställer krav på bankerna som de inte uppfyller i dag. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".