Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ekot granskar

Polisutredare ser allvarligt på avslöjande om misstänkta Ericssonmutor

Publicerat onsdag 23 november 2016 kl 17.30
"Det här är för mig helt nya handlingar"
(2:20 min)
Förre polisutredaren Lars Hammar tror att utredningen skulle sett annorlunda ut om de uppgifter Ekot nu presenterat varit kända då.
Förre polisutredaren Lars Hammar tror att utredningen skulle sett annorlunda ut om de uppgifter Ekot nu presenterat varit kända då. Foto: Pavel Koubek/TT samt Daniel Öhman / Sveriges Radio

När Ericssons affärer utreddes av polis i Sverige i början av 2000-talet valde man att inte utreda eventuella mutbrott. Den förre polisutredaren Lars Hammar tror att utredningen skulle sett annorlunda ut om de uppgifter Ekot nu presenterat varit kända då.

– Det här är för mig helt nya handlingar, det var inga handlingar vi hade när vi höll på med vår utredning.

Hösten 2000 avslöjade tidningen Expressen att Ericsson använde sig av bulvaner för att dölja de verkliga betalningsmottagarna.

En polisutredning inleddes i Schweiz och åklagaren Ivo Hoppler tyckte att han hittat starka misstankar på korruption.

– Så vi var säkra på att korruptions- och mutfall måste ha inträffat.

Men de huvudmisstänkta fanns i Sverige så han skickade över utredningen till svenskarna.

Den svenske åklagaren trodde dock att det skulle bli svårt utreda mutbrott och väckte istället åtal för skattebrott mot sex Ericssonchefer. Samtliga friades i såväl tings rätt som hovrätt.

Men utredarna hade inte tillgång till de viktigaste dokumenten.

Liss Olof Nenzell som jobbade med betalningarna till bulvanerna säger att han Ericssonledningen skickade ner honom för att förstöra alla känsliga dokument. och det sa han också att han gjorde.

– Alla var överens om att jag måste ta första bästa flight ner och se till att alla dokument som fanns där nere förstörs.

Men han förstörde aldrig dokumenten. Han gömde dem. Och i dokumenten kan man se hur över en halv miljard slussas till hemliga mottagare i central- och Sydamerika via ett bulvanföretag. Mutor till makthavare enligt Nenzell.

– Oj oj oj. det är stora pengar det. För mig är det skrämmande att så stora pengar förs över till ett betalningsförmedlingsföretag. Hade det varit känt i den tidigare utredningen hade det hamnat i ett helt annat läge.

Och det handlade om mutor till makthavare enligt den tidigare Ericsson medarbetaren Liss Olof Nenzell.

Eventuella mutbrott som inträffade kring millennieskiftet är sen länge preskriberade i Sverige men de utreds de amerikanska myndigheterna.

Ericsson säger i en kommentar att de har noll tolerans mot korruption.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".