Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svensk FN-soldat 60 år efter fredsinsatsen

Publicerat torsdag 24 november 2016 kl 14.00
"Om nätterna sköt de på varandra"
(3:23 min)
Sweden's Dag Hammarskjöld was general-secretary of the UN at the time, and organised the first ever peacekeepers when France, Britain and Israel attacked Egypt.
Dag Hammarskjöld var FN:s generalsekreterare under Suezkrisen och samordnade de allra första fredsstyrkorna efter att Frankrike, Storbritannien och Israel anfallit Egypten. Foto: TT Montage: Sveriges Radio

För 60 år sedan idag var Olle Brennius en av 300 svenska soldater som reste från Bromma flygplats till Egypten för att delta i Sveriges första FN-bataljon under Suezkrisen.

Olle Brennius var 24 år gammal när han blev kallad till FN-tjänst i Sinai och Gaza. Den stora avresedagen, 24:e november 1956, började på Bromma flygplats i Kung Gustaf VI Adolfs närvaro.

– Jag hade aldrig flugit med så stora militärflygplan någon gång. Det var ju US Air Force som var och hämtade oss med stora transportplan, säger Olle Brennius.

Olle Brennius tillbringade sammanlagt 176 dagar i FN:s Suezbataljon. Den internationella truppen skulle säkerställa att striderna upphörde i krigsområdet där Israel, Storbritannien och Frankrike hade anfallit Egypten.

Första stoppet efter avresan från Bromma var Frankfurt där flygplanen tankades och soldaterna fick äta lunch. Resan gick vidare, över Alperna, till Neapel där de landade vid midnatt. Det var 300 man som flög samma dag i tre olika plan. Efter ungefär en vecka i Neapel fick de till slut flyga vidare till Egypten via Kreta där de landat på en amerikansk flygbas för att tanka och äta.

– Det var en äventyrlig resa och vi kom till Egypten den 3:e december till en flygplats cirka två mil väster om Suezkanalen. Där låg vi bara en dag. Sedan blev vi tågtransporterade till Port Said. Då var det vapenstillestånd där nere men vi fick placera oss mellan engelsmän och araber och åka patruller om nätterna oskyddade. Om nätterna sköt de på varandra.

Olle Brennius förklarar att han och de andra soldaterna som ingick i den internationella FN-bataljonen inte kunde göra så mycket. Deras uppgift var att visa sig och att se till att vapenvilan som slutits den 7:e november uppehölls.

– Efter Port Said fick vi rulla in i Sinaiöknen och ta över territorium efter israelerna och det pågick i två månader innan vi kom upp till Gazaområdet där vi tog över gränsbevakningen mellan Israel, Egypten och Palestina. Det höll på i fem månader ungefär.

Olle Brennius menar att FN-uppdraget lyckades eftersom det rådde fred i Egypten i över 10 års tid, fram tills Sexdagarskriget 1967.

– Då fick FN-trupperna lämna Egypten. De hade inget mer att uträtta. De kunde inte stoppa det där kriget.

Fastän det rådde svåra förhållanden för FN-soldaterna under Olle Brennius tjänstgöring i Egypten menar han att det är mycket tuffare idag.

– Det är svårt att stoppa krig idag där det inte finns kända parter. I det här fallet var ju Egypten, England, Frankrike och Israel med i FN och det gick att utverka ett vapenstillestånd där men vilka kan förhandla med Islamiska staten?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".