Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tuff lönestrid väntar i avtalsrörelsen

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 09.13
"Vi måste växla ned löneökningstakten"
(1:41 min)
LO:s chefsekonom Ola Pettersson och Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv.
Foto: Carl Bredberg/SvD/TT

Riskerna för den framtida ekonomiska utvecklingen är fler än kanske någonsin tidigare, det anser arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv i en ny rapport inför avtalsrörelsen.

Nu hårdnar kampen om beskrivningen av de ekonomiska förutsättningarna inför avtalsrörelsen 2017.

– Det är första gången vi ser så pass många stora risker inför en avtalsrörelse, säger Bettina Kashefi, chefsekonom på Svenskt Näringsliv. 

Vad innebär det för löneökningarna?

– De måste brytas. Vi måste växla ned löneökningstakten om vi ska klara konkurrensen med omvärlden.

Arbetsgivarorganisationen lyfter, i rapporten som presenteras senare i dag, fram ett antal risker som alla pekar mot att löneökningarna borde bli lägre än de senaste åren. 

Det globala missnöjet med frihandel manifesterat i Trumps seger i USA-valet anses vara det största hotet mot Sverige som är omvärldsberoende. 

En allt långsammare produktivitetsutveckling sedan finanskrisen ställer nya krav, enligt Svenskt Näringsliv. De länder som kan anpassa arbetskraftskostnaderna med lägre löneökningar kan bli vinnare, enligt chefsekonom Bettina Kashefi. 

– Det manar till försiktighet. Vi ser också att tillväxten avtar både i USA och i Europa. När vi har den stenhårda konkurrensen på den internationella marknaden och vi har en hög löneandel måste vi vara återhållsamma, säger hon.

LO:s chefsekonom Ola Pettersson säger att facket har tagit hänsyn till både produktivitet och prisökningar i kraven på 2,8 procents löneökningar och en låglönesatsning. 

– Jag kan väl bara konstatera att jag aldrig har varit med om att näringslivet inte har tyckt att vi har för höga avtalskrav, säger han. 

Har ni rimliga krav? 

– Ja, vi har alltid rimliga avtalskrav. 

Svenskt Näringsliv håller inte med. 

– Nej, jag kan bara konstatera att vi har tappat marknadsandelar 12 av de senaste 16 åren, säger Bettina Kashefi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".