Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Provdeltagare stängs av efter högskoleprovsfusk

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 10.27
Hårdare regler skulle stoppa fusket
(0:27 min)
Generealdirektör Ulf Melin
Universitets- och högskolerådets generaldirektör Ulf Melin. Foto: Henrik Montgomery/TT

Ett stort antal personer har ertappats med att fuska på höstens högskoleprov. Personerna stängs nu av från de följande två årens högskoleprov. Dessutom ska Universitets- och högskolerådet nu avgöra hur många provtagare som ska polisanmälas.

Under det senaste året har avancerade fuskmetoder avslöjats under högskoleprovet. Med hjälp av bland annat hörsnäckor har provdeltagare kunnat ta del av de rätta svaren medan provet skrevs. Målet har varit ett så bra resultat som möjligt för att kunna komma in på eftertraktade högskoleutbildningar och för det har fuskarna varit beredda att betala stora summor pengar.

Hårdare regler skulle stoppa fusket under höstens prov men trots det kvarstår problemet. Därför väljer Universitets- och högskolerådet nu att stänga av 51 provdeltagare som förbjuds att skriva högskoleprovet de kommande två åren. Det rör totalt 4 provtillfällen.

– Vi har hittat 50 fall med tydligt avvikande svarsmönster. Åtgärderna från vår del är att i dag har de fått besked om att provsvaren inte är godkända, säger Tuula Kuosmanen avdelningschef vid UHRs analysavdelning.

Dessutom ska UHR nu gå igenom varje fall och avgöra om personen ska polisanmälas för ”osann försäkran” – straffet är i normalfallet böter eller fängelse i upp till sex månader. En person ska ha polisanmälts redan vid provtillfället efter att provdeltagarens mobiltelefon gått igång i provsalen.

För en polisanmälan krävs att provdeltagaren intygat på heder och samvete att den inte använt otillåtna hjälpmedel under provtillfället. Dessutom krävs ytterligare bevis i form av analyssvar, tips eller iakttagelser från provledare som ligger till grund för bedömningen. Förhoppningen är att polisen då också ska kunna utreda vem eller vilka som erbjudit och levererat den tekniska tjänst som gjort det möjligt att fuska.

– Fusk är oacceptabelt. De som fuskar tar platser från studenter som inte fuskat och det är viktigt att provet har en legitimitet. Fuskar man så devalverar man legitimiteten, säger Ulf Melin, generaldirektör vid UHR.

Ändringarna i högskoleförordningen i höstas innebär att Universitets- och högskolerådet nu kräver att provsvar lämnas på heder och samvete. Ändringarna tillämpades för första gången vid högskoleprovet i höstas och det är första gången som fusk vid högskoleprovet straffas. Drygt 55 000 personer skrev provet.

 

Fakta: Så många fuskade

Stockholm: 37 fall
Lund: 9 fall
Göteborg: 4 fall
Linköping: 1 fall

Källa: Universitets- och högskolerådet

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".