Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Lövin (MP) kritisk till att använda biståndspengar i militära syften

Publicerat måndag 28 november 2016 kl 16.38
"Det finns inte oändligt med pengar"
(1:36 min)
Bildsplit på Isabella Lövin och Läkare utan gränser
Foto: TT.

Det finns ett tryck från flera av EU:s medlemsländer att använda biståndspengar både till olika slags militära stöd i u-länder men också att kunna använda bistånd till att försvara och bevaka EU:s yttre gräns.

Sveriges biståndsminister Isabella Lövin säger att hon är mycket kritisk till dom här diskussionerna inom medlemsländerna, eftersom det riskerar att urholka hela begreppet vad bistånd faktiskt handlar om.

– Det finns inte oändligt med pengar och de som finns till fattigdomsbekämpning måste ju fortsätta gå till fattigdomsbekämpning. 

Isabella Lövin ska träffa medlemmar ur EU-parlamentet som har frågan om bistånd på sitt bord. Hon säger att hon kommer vara tydlig med var Sverige står i frågan.

– Det är den stora anledningen till ofrivillig migration, att folk är fattiga helt enkelt. Och skulle vi ta från den potten och använda det till att försöka hindra människor från att överleva och hitta en ekonomisk utkomst... det är inte meningen med bistånd. Här är vi väldigt tydliga med att de principerna står fast.

Frågan om var biståndspengar från EU ska gå till har diskuterats på olika nivåer under hela hösten. Flera av EU:s medlemsländer trycker på för att kunna få ha en mer vid tolkning av vad bistånd handlar om, än det som är fastslaget av till exempel OECD där 35 av världens rika länder ingår.

Det politiska trycket handlar både om att flera EU-länder tycker att det är rimligt att biståndspengar ska kunna få gå till olika biståndsprojekt där militärer i utvecklingsländer ingår. Men det handlar också om att några länder vill kunna använda biståndspengar till att bland annat kontrollera EU:s yttre gräns.

– Vi är en väldigt stor biståndsgivare vilket ger oss ganska stor kraft i vår åsikt. Men det är inte så många som står upp och säger de här sakerna så det är viktigt att Sverige står upp och driver den frågan, säger Isabella Lövin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".