Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen vill få fler unga nyanlända i arbete

Publicerat lördag 10 december 2016 kl 09.55
Svenskautbildning vid sidan av arbete
(1:55 min)
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.
Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister. Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Flera utbildningsinsatser är på gång för att fler nyanlända ska få jobb, svarar regeringen på förslaget om yrkesutbildningar för ensamkommande.

Som Ekot rapporterat vill Riksföreningen gode män och vårdnadshavare, RGMV, att det ska införas praktiska utbildningar i hantverksyrken för ensamkommande ungdomar som kan läsa svenska sidan om.

Anledningen är att det är så få av de nyanlända ungdomarna jämfört med svenskfödda elever som lyckas komma in på gymnasiet och få ett slutbetyg, enligt Skolverket. Föreningen befarar att det ofta leder till arbetslöshet och bidragsberoende.

– Det finns väldigt stora risker för de som inte klarar gymnasieskolan i dag. Vi vill att de här ungdomarna ska få en snabb egen försörjning och vi vill att de här ungdomarna ska ha många möjligheter, säger Anna Ekström (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister.

Hon tror att det går att uppnå med hjälp av en regional yrkesutbildning för vuxna som regeringen sjösätter nästa år, så kallat regionalt yrkesvux. Tanken är att grannkommuner ska anordna specialutformade vuxenutbildningar till bristyrken i regionen, som till exempel butiksbiträde eller ställningsbyggare.

– Den typen av jobb som verkligen behövs på arbetsmarknaden men där det kanske inte behövs en fullständig gymnasieutbildning. Vi tror att den här åtgärden kommer bli väldigt bra för dem som kommit till Sverige och haft svårt att klara gymnasieskolan på grund av att de är nyanlända, säger Anna Ekström.

Hon avfärdar särskilda yrkesutbildningar för nyanlända ungdomar utanför gymnasieskolan, som RGMV föreslagit. Anna Ekström hänvisar istället till gymnasieutredningen som kommit med förslag på hur introduktionsprogrammet för nyanlända ska bli bättre så att fler lyckas komma in på något av gymnasieprogrammen.

Däremot är hon positiv till föreningens förslag om att svenskainlärningen kan ske vid sidan om yrkesutbildningen eller praktiken för den nyanlände för att denne ska kunna få jobb snabbare.

– Jag tycker man ska titta på om det är så att vi i större utsträckning ska ha svenskautbildning vid sidan av arbete. Det är något man kan kika på, men för de allra flesta behöver man faktiskt svenska för att klara sig i det svenska arbetslivet och i det svenska samhället, säger Ekström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".