Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Morfinplåster till gamla ökar

Publicerat tisdag 29 november 2016 kl 16.40
Krav på minskad användning av morfinplåster till dementa
(1:53 min)
Användningen av smärtlindrande morfinplåster till äldre har ökat kraftigt.
1 av 3
Foto: Jessica Gow/Scanpix.
Mikael Hoffmann, chef för NEPI
2 av 3
Mikael Hoffmann chef för NEPI Nätverk för läkemedelsepidemiologi anser att den höga morfinplåsteranvändningen till äldre behöver ses över Foto: Lotta Myhrén/Sveriges Radio
Yngve Gustafson, professor geriatrik Umeå Universitet slår larm kring den höga användningen av morfinplåster till dementa
3 av 3
Yngve Gustafson, professor geriatrik Umeå Universitet slår larm kring den höga användningen av morfinplåster till dementa Foto: Lennart Odhström / Sveriges Radio

En sorts smärtstillande morfinplåster till personer över 80 år har ökat dramatiskt.

Plåstret gränsar till aktiv dödshjälp – de är starkare och mer beroendeframkallande än tidigare läkemedel, hävdar geriatrikprofessor.

Morfinplåster som sätts på ryggen på en patient avger en jämn smärtlindring under flera dagar genom huden in i blodet och har fördelen att man inte glömmer att ta det som med ett piller.

En sort som heter Norspan har ökat med 744 procent mellan år 2006-2015 enligt e-Hälsomyndighetens statistik och ges främst till äldre. En annan sort, fentanylplåster, har också ökat till äldre. Sammanlagt var det fler än 30 000 personer över 80 år förra året som behandlades med morfinplåster.

Enligt Mikael Hoffmann som är chef på stiftelsen NEPI med Riksdagens uppgift att göra läkemedelsuppföljning så har inte morfinläkemedel generellt ökat till äldre under senare år, men plåstren har ersatt andra mediciner. Hans bild är att plåstren är starkare och eventuellt mer beroendeframkallande.

– Jag tror inte att det är någon som förespråkar den här nivån på plåsterbehandling av äldre, utan vi har en hemläxa att göra, konstaterar Mikael Hoffmann.

Läkemedelsverket har inte sett en ökning av antalet anmälda biverkningar för morfinplåster till äldre och Inspektionen för vård och omsorg har bara fått in ett enda fall för några år sedan.

Smärtlindringen hos äldre bör oftare än i dag ske med hjälp av sjukgymnastik och god omvårdnad i stället för läkemedel, anser Mikael Hoffmann och får medhåll av geriatrikprofessor Yngve Gustafson på Umeå universitet.

Han har fått hundratals samtal efter sin medverkan i TV-serien "Sveriges bästa äldreboende" och "Sveriges bästa hemtjänst" från oroliga personer kring att deras dementa anhöriga avlidit efter någon vecka med morfinplåster. Det är det som fått Yngve Gustafson att nu slå larm.

– Man måste få en skärpt användning av de här preparaten på rätt indikation och man måste i större utsträckning ta reda på vad gamla människors smärta beror på, inte bara behandla dem med symptombehandling i form av läkemedel med allvarliga biverkningar, säger Yngve Gustafson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".