Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

"Regeringen leder men faller ändå"

Publicerat torsdag 1 december 2016 kl 11.50
Statsminister Stefan Löfven (S) och och utbildningsminister Gustav Fridolin (MP). Sedan en bild på Ekots Tomas Ramberg.
Foto: Christine Olsson/TT, Pablo Dalence/Sveriges Radio.

De partier som stöder regeringen ökar sitt försprång mot den borgerliga alliansen i SCB:s mätning av partisympatierna. Sverigedemokraternas uppgång är bruten.

Ändå talar det mesta för att den rödgröna regeringen måste gå efter nästa val, säger Ekots politiske kommentator Tomas Ramberg.

Grafik: Se hela SCB:s mätning

Vid en första anblick kan det verka som om de rödgröna borde jubla över dagens SCB-siffror. Trots en motig mandatperiod med en svag och hårt kritiserad regering ökar S-V-MP sitt gemensamma övertag mot den borgerliga alliansen. Men regeringspartiernas strateger kan hålla sig för skratt.

Dels för att det går uselt för Socialdemokraterna och Miljöpartiet. Bägge ligger under sina valresultat 2014 . MP har backat mest. Då ska man betänka att redan valresultaten var mycket svaga. Vänsterpartiets ökning beror på rödgrön kannibalism, alltså att S- och MP-väljare gått till V.

Att gapet till Alliansen ändå ökar beror alltså mera på Moderaternas svaghet än de rödgrönas styrka. Detta skapar förstås stor frustration bland de borgerliga. Trots att regeringen enligt deras uppfattning inte bara för en politik som för landet åt fel håll utan också är Sveriges svagaste någonsin lyckas de inte få väljarnas stöd.

I mitten av en mandatperiod går det normalt som bäst för oppositionen som då brukar kunna tillgodoräkna sig missnöjda väljare. Så icke för Alliansen i dag. Lägg till detta att ett av partierna, Kristdemokraterna, ligger stabilt under riksdagsspärren och det är upplagt för en borgerlig krisdebatt.

Centerns tyngd ökar i denna borgerliga debatt. Annie Lööf är i dag den enda borgerliga partiledare som inte har en opinionskris att hantera. Medan Moderaterna hittills inte haft någon nytta av sin nykonservativa omgörning. Partiet har tvärtom fallit senaste halvåret, och har till och med svagare sympatier än i krisvalet 2014.

Att den rödgröna regeringens tid ändå är utmätt beror på att de borgerliga lovat fälla den oavsett valresultatet 2018. Ett löfte de kan infria med hjälp av Sverigedemokraternas röster. Skulle dagens SCB-siffror bli valresultat är det alltså en öppen fråga vilken regeringskonstellation som kommer att styra Sverige nästa mandatperiod.

Att den rödgröna regeringens tid ändå är utmätt beror på att de borgerliga lovat fälla den oavsett valresultatet 2018.

Då tvingas flera partier att ompröva sina politiska äktenskap och överväga nya samarbeten. De borgerliga partiledningarna verkar efter viss turbulens avvisa tanken på att regera med stöd av SD. Om dagens styrkeförhållanden står sig kan Socialdemokraterna därför fortsätta göra anspråk på statsministerposten men i så fall till priset av en uppgörelse högerut med ett eller flera borgerliga partier. Där ett alternativ är en blocköverskridande koalitionsregering. En sån uppgörelse kan kräva att Miljöpartiet tvingas lämna Rosenbad.

Det krävs en osannolik utveckling för att den rödgröna regeringen ska överleva i den form den har i dag. Antingen ett mirakel som ger de rödgröna egen majoritet eller åtminstone att de borgerliga sargas så kraftigt i valet att de inte har legitimitet och självförtroende nog att fälla regeringen. Ungefär det som hände de rödgröna efter den socialdemokratiska valkatastrofen 2010.

Slutligen tyder dagens mätning på att Sverigedemokraternas uppgång är bruten. Partiet peakade i förra vinterns flyktingkris och har i år parkerat sig ett par procentenheter under toppnivån. Talet om SD:s ständiga ökning har alltså svag grund. Vilket inte hindrar att partiet fortfarande är den stora vinnaren jämfört med valet 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".