Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Protester över hela landet mot hårdare tolkning av LSS

Publicerat lördag 3 december 2016 kl 17.44
Personlig assistent: Vi jobbar gratis. Annars går det inte ihop
(2:20 min)
Sofie och hennes personliga assistent Mikaela.
1 av 2
Mikaela är personlig assistent för 24-åriga Sofie, som fortfarande bor hemma eftersom hon inte fått fler utan färre assistanstimmar. Foto: Birgitta Johansson/Sveriges Radio
Manifestation på Norra Latins skolgård i Stockholm
2 av 2
Manifestation på Norra Latins skolgård i Stockholm Foto: Janerik Henriksson/TT

På 25 platser runt om i landet hölls i dag, den internationella funktionshinderdagen, manifestationer mot försämringarna i LSS.

LSS är den lag som ger funktionshindrade rätt till personlig assistans, men som tolkats allt mer restriktivt på senare tid.

Maria Persdotter, ordförande i Riksförbundet rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, talade på en manifestation på Norra Bantorget.

– Nu låter regeringen bilan falla över barnen. I dag ser vi hur personlig assistans dras in för både vuxna och barn. Domar som har många år på nacken dammas av och tolkas om. Ungefär en person om dagen faller ur assistanssystemet. Är det det här samhället vi ska ha, Stefan Löfven.

Regeringen har gett Försäkringskassan i uppdrag att hejda kostnadsökningen för stöd och service till vissa funktionshindrade, så kallad personlig assistans. Det, i kombination med att Högsta förvaltningsdomstolen i flera domar tolkat lagen striktare än tidigare, har lett till att många funktionshindrade beviljats färre timmar med assistans, när Försäkringskassan omprövat deras behov. Eller ingen assistans alls.

Flera hundra brukare, anhöriga och personliga assistenter hade mött upp på Norra Bantorget i Stockholm. Två av dem var Mikaela och Sofie. Mikaela är personlig assistent för 24-åriga Sofie, som fortfarande bor hemma eftersom hon inte fått fler utan färre assistanstimmar.

– Ska vi berätta gumman, vad som hänt? Vi har lite svårt att få ihop timmar så vi har gått ner, vi jobbar lite gratis i stället. Annars får vi inte ihop det, säger Mikaela.

Flera vittnade om hur anhöriga tvingas ta över arbetsuppgifterna när assistansersättningen upphört. Marianne är nybliven pensionär och tar hand om sin systerdotter, Nora 21 år.

– Ja, jag hjälper Nora för hon har blivit av med sin assistans. Jag är moster till henne, så jag ställer upp då. Men vi har fått pussla lite, för hon har inte kunnat vara uppe och jobba här. Hon har arbete här men får ju vara på Öland nu eftersom mamma och pappa bor där.

Den tidigare folkpartiledaren, Bengt Westerberg, var den som drev igenom LSS 1994, under sin tid som socialminister. Han talade också på Norra Bantorget i dag, och uppmanade regeringen att avvakta  den utredning av LSS som beställts.

– Det regeringen ska kritiseras för, det är att den dragit sina slutsatser innan den analysen är gjord. Och därför vill jag uppmana regeringen, och hoppas att det hörs ända bort till Rosenbad: Tänk om! Gör analysen först och vänta med era slutsatser tills den är gjord, sa Bengt Westerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".