Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
KALIBER

Svaga regler för odling av miljöfisk

Publicerat måndag 5 december 2016 kl 15.50
ASC medvetna om problemen
(30 min)
Varmrökt lax
Varmrökt lax Foto: Daniel Värjö/SR

Det finns problem med den gröna märkningen för odlad fisk, ASC, visar Kalibers granskning. Reglerna för odling av fisken pangasius är för svaga, menar forskare.

– Jag håller med om att det finns troligtvis problem fortfarande. Pangasius-standarden som ASC har, den är inte jättejättestark, säger Malin Jonell, som forskar på certifiering av fisk på Uppsala universitet och Stockholm Resilience Center.

Kaliber har granskat märkningen av norsk odlad lax och pangasius från Vietnam och hittat en rad problem med odlingar, trots att de har certifierats enligt ASC.

När det gäller lax handlar det bland annat om parasiten laxlus, som drabbar både odlad fisk och vildlax, och utsläpp i havsmiljön.

Och när det gäller pangasius är det fortfarande en hög antibiotikanvändning, speciellt jämfört med norska laxodlingar.

ASC vill vara den bästa miljömärkningen för konsumenter och lovar att miljöpåverkan ska vara så liten som möjligt, att fisken mår bra och att arbetarnas rättigheter värnas.

Håller ASC vad de lovar?

– Jag kan tycka att det är lite olyckligt att man märker odlingar som är långtifrån att ha uppnått den önskvärda nivån. Det kan vara något vilseledande.

Forskaren Malin Jonell säger att ASC kan spela en viktig roll, men att man i dag inte vet så mycket om vad certifieringen har för effekt.

– Vad det innebär när det gäller miljöpåverkan och miljöeffekter, det är ganska okänd mark från ett forskningsperspektiv. Det finns väldigt få studier helt enkelt, som är gjorda hittills.

Esther Luiten, marknadsföringschef på ASC, säger att de är medvetna om problemen inom fiskodling och att ASCs mål är att göra fiskodling – akvakultur – hållbar.

– Det är vårt mål att göra våra vattenbruk hållbara. Vattenbruk kan vara en väldigt solid matkälla om man jämför med kött och grisindustrin. Men det finns problem med sektorn som måste lösas, säger hon.

Forskaren Malin Jonells råd till konsumenter som vill köpa hållbar fisk är:

– Jag tror att man ska tänka på att äta fiskar ganska långt ned i näringskedjan, gärna sill. Gärna odlade musslor. Det är de absolut bästa alternativen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".