Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Martin Kinnunen döms för bokföringsbrott – tänker överklaga

Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 11.04
Martin Kinnunen, SD, kommenterar domen
(8:05 min)
SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen står åtalad för grovt skatte- och bokföringsbrott.
SD:s riksdagsledamot Martin Kinnunen står åtalad för grovt skatte- och bokföringsbrott. Foto: Marcus Ericsson/TT.

Den Sverigedemokratiske riksdagsledamoten Martin Kinnunen döms för bokföringsbrott. Han advokat Thomas Olsson säger att domen ska överklagas.

Martin Kinnunen döms av Svea hovrätt till villkorlig dom och böter. Han behåller sitt uppdrag som riksdagsledamot.

– Jag är tyvärr inte ensam i riksdagen att ha dömts för brott. Jag kommer att överklaga detta, jag tycker domen är fullständigt felaktig. Det handlar om 50 affärstransaktioner som inte bokfördes på rätt sätt, innan jag kom in i riksdagen 2013, säger Martin Kinnunen, till Ekot.

– Jag har inga planer på att förändra mitt politiska engagemang, det är vi överens om inom partiet.

Åklagaren har hävdat att Martin Kinnunen som ende styrelseledamot i Sverigedemokraternas dotterbolag Samtid och Framtid var ansvarig för de brister som fanns i företagets bokföring 2013.

Enligt åklagaren hade över 900 000 kronor i moms inte betalades in.
Men Martin Kinnunen friades i tingsrätten.

I Svea hovrätt har det kommit fram ny bevisning som inte togs upp i tingsrätten. Det gäller två nya vittnen och ett antal e-postmeddelanden.

– Vi tycker att den nya bevisningen visar att riksdagsledamoten har fått varningssignaler om att bokföringen i bolaget inte sköttes. De varningssignaler gör att han var skyldig att agera som styrelseledamot och företagare, säger hovrättsassessor Anna-Karin Berglund till Ekot.

– E-postmeddelandena har haft en avgörande betydelse, säger Anna-Karin Berglund.

Det maximala straffet för bokföringsbrott är fängelse i två år. Men hovrätten ansåg inte att fängelse var motiverat i det här fallet.

– Hovrätten tyckte att Martin Kinnunens personliga förhållanden, det begränsade straffvärdet för det här brottet och det faktum att det rör sig om oaktsamhet gör att straffet kan stanna vid villkorligt fängelse och dagsböter, säger Anna-Karin Berglund.

Det finns en reglering i regeringsformen och i brottsbalken som innebär att en domstol kan bestämma att en riksdagsledamot måste lämna sitt uppdrag om hen har begått ett brott och visat sig vara uppenbart olämplig som riksdagsledamot.

– Men vi har inte bedömt att det här brottet var så allvarligt att Martin Kinnunen var uppenbart olämplig som riksdagsledamot, säger Anna-Karin Berglund.

Martin Kinnunens advokat Thomas Olsson säger att domen är överraskande.

– Åtalet i hovrätten bygger på ett lösryckt citat ur ett mejl som inte hade den betydelse för Martin Kinnunen som hovrätten tillmäter det, säger Thomas Olsson.

Han säger att domen ska överklagas.

– Jag har diskuterat domen med Martin Kinnunen och vi har beslutat att överklaga den till Högsta domstolen, säger Thomas Olsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".