Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EU-motståndet minskar i Sverige

Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 13.00
Motståndet har inte varit så lågt sedan i november 2010
(2:12 min)
Foto: TT.
Foto: TT. Foto: Virginia Mayo

Motståndet mot EU minskar i Sverige. Knappt 21 procent är idag emot ett medlemskap, vilket är den lägsta andelen på sex år. Det visar SCB:s senaste partisympatiundersökning.

– Ja, vi har sett en tendens till minskande motstånd förut också. I nuläget är det nära tillhands att tro att detta kan ha att göra med Brexit möjligen, att det är en bedömning hos väljarna att detta med att vara starkt emot, eller förorda ett utträde inte är lika tilltalande, säger Göran von Sydow som forskar i statsvetenskap vid Sieps, Svenska institutet för Europapolitiska studier.

I den partisympatiundersökning som SCB gör varje halvår ingår även frågor som rör EU och EMU. Idag redovisas de siffrorna, och när det gäller inställningen till EU-medlemskapet visar mätningen att EU-motståndet minskar från 23,6 procent i maj till 20,8 procent nu i november. Motståndet har inte varit så lågt sedan i november 2010.

Drygt 50 procent är i dagsläget för Sveriges medlemskap, vilket är en svag ökning sedan i våras, men ungefär i nivå med hur det sett ut de senaste åren. Utvecklingen i Storbritannien, som ju i somras röstade för ett utträde ur Europeiska unionen, har inte stärkt den negativa opinionen i samma riktning i Sverige, och det verkar inte heller vara fallet i andra europeiska länder, när man sett liknande undersökningar efter Brexit, konstaterar Göran von Sydow.

– Snarare än en domino-effekt, så ser vi här ett tilltagande stöd, för EU och ett minskande motstånd. Det finns variation mellan medlemsstaterna, och att det kan ha med andra faktorer att göra är också viktigt att betona i sammanhanget, säger han.

Är det här i linje med vad du hade väntat dig?

– Jag hade inte väntat mig något annat åtminstone. För det är tydligt att den osäkerhet som har spridit sig, efter den brittiska folkomröstningen, kan väcka snarare ett ökat stöd, eller ett minskat motstånd för att man skyr denna osäkerhet och den oklarhet som ett utträde ur EU skulle innebära.

Om det hade varit folkomröstning om euron idag skulle 72 procent rösta nej, och 15,8 procent rösta ja. Drygt 12 procent är osäkra. De svenska väljarna ser EU som en sak och EMU som något annat, bedömer Göran von Sydow.

– EMU-opinionen har legat på den här nivån sedan det dramatiska fallet som skedde runt Euro-zonskrisens mest akuta fas, 2010. Så sedan dess är det ett väldigt lågt stöd för ett svenskt Euro-medlemskap.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".