Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Utrikesfödda avgörande för jobben

Publicerat onsdag 7 december 2016 kl 03.00
Arbetslösheten minskar
(1:54 min)
Delad bild: En skylt till Arbetsförmedlingen och en flyktingfamilj med ryggsäckar.
Foto: Jessica Gow/TT, Drago Prvulovic/TT

Arbetsmarknaden fortsätter att utvecklas starkt med ökad sysselsättning. Det spår Arbetsförmedlingen i sin stora prognos som presenteras senare i dag.

Samtidigt ökar bristen på arbetskraft och enligt Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén blir det avgörande att få in utrikesfödda i arbete.

– Vi ser en fortsatt stark arbetsmarknad de kommande två åren med en jobbtillväxt, säger hon.

Gäller det hela landet?

– Det är framför allt i storstäderna vi ser en stark jobbtillväxt. När man tittar på hur ökningen av sysselsättningen ser ut, så består den till huvudsak av utrikesfödda.

Personer födda utomlands spelar en stor roll på svensk arbetsmarknad just nu. Enligt prognosen för 2017 och 2018, som Arbetsförmedlingen presenterar detaljerna i senare i dag, så är det tack vare dem som antalet personer som jobbar kommer att fortsätta öka.

Samtidigt väntas en sämre trend för arbetslösheten. När allt fler nyanlända skrivs in som arbetslösa kommer arbetslösheten, som minskat i ett par år, att sluta minska under prognosperioden.

Mellan finanskrisen 2008 och förra året ökade sysselsättningen bland utrikesfödda med 200 000 personer, men bland inrikesfödda minskade den med 30 000, enligt Arbetsförmedlingen.

– Den sysselsättningsökning som vi har haft består helt av att utrikesfödda har kommit in på arbetsmarknaden och de att kommer vara viktiga framåt också, säger Annika Sundén. 

Utan tillskottet av arbetskraft skulle Sveriges BNP ha utvecklats sämre.

– Vi ser att det är många arbetsgivare som rapporterar brister och de här bristerna hade varit ännu större om vi inte hade haft det här stora inflödet av utrikesfödda på den svenska arbetsmarknaden. Det hade påverkat vår tillväxt på ett negativt sätt. 

Sammanfattningen av dagens prognos från Arbetsförmedlingen är alltså att fler kommer att få jobb under 2017 och 2018. Samtidigt slutar arbetslösheten att minska och allt fler arbetsgivare, särskilt i offentlig sektor, kommer att få svårt att rekrytera. 

– Förra året kom det 163 000 personer till Sverige. Det är en stor möjlighet, men också en utmaning, säger Annika Sundén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".