Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Minskad norsk "Harryhandel"

Publicerat torsdag 8 december 2016 kl 16.58
"Vi är ju glada för att det går ned!"
(2:29 min)
Charlottenberg i Värmland ligger 6 kilometer från norska gränsen och är ett viktigt gränshandelställe.
Charlottenberg i Värmland ligger 6 kilometer från norska gränsen och är ett viktigt gränshandelställe. Foto: ADAM IHSE / TT

Allt färre norrmän åker över gränsen för att handla i Sverige, enligt nya siffror. Beskedet är dystert för många svenska handlare, men desto bättre för de norska.

Många svenska butiker nära norska gränsen lever i hög grad på "Harryhandel". Detta är en lätt föraktfullt norskt sätt att beskriva när norrmän åker över gränsen för att handla billigt kött, ost, alkohol, tobak med mera.

P4 Västs reporter pratade idag med norskorna Johanna Andersen och Marielle Pedersen på Nordby Köpcenter i Strömstad.

– Jag är här ganska ofta, det är ju lite billigare här.

– Kanske i snitt en gång i veckan...

– En gång varannan vecka, kanske.

Trots dessa trogna norska kunder märks dock ett möjligt trendbrott. Efter sju år av ständig uppgång har den norska gränshandeln nämligen minskat i år, uppger Norges statistiska centralbyrå. Nedgångstakten verkar dessutom öka, enligt nya siffror.

12,8 miljarder norska kronor spenderade norrmän på gränshandel från oktober 2015 till och med september i år, vilket är 8 procent mindre än föregående tolvmånadersperiod.

Under samma period har norrmän gjort knappt 7,4 miljoner dagsturer för att handla utomlands, framför allt i Sverige. Det är sju procent färre än motsvarande period året före.

Men när svenska handlare förlorar kan deras norska kollegor vinna. 

– Vi är ju glada för att det går ned, säger Ingvill Størksen, direktör för norska dagligvaruhandelns branschorganisation Virke Dagligvare, till Ekot.

– Samtidigt är gränshandeln fortsatt väldigt stor. Det är snack om 12,8 miljarder som man handlar för i utlandet. Det är mycket pengar, och det går ut över norska arbetsplatser och det går ut över intäkterna till den norska staten.

– Även om gränshandeln går något ner nu får det fortsatt stora konsekvenser för dagligvaruhandel och producenter i Norge, säger Størksen.

Den norska kronan har tidvis varit ovanligt svag gentemot den svenska kronan det senaste dryga året, vilket har gjort det mindre lönsamt för norrmän att handla i Sverige. Men Ingvill Størksen ser även utvecklingen i norska butiker som orsaker till en minskad gränshandel.

– Konkurrensen i Norge har blivit mycket hårdare, särskild på senare tid. Vi ser också att utbudet i norska butiker har börjat bli mycket bättre. Jag tror att sammantaget är det det som förklarar det.

Fakta: Harryhandel

En "Harrytur" eller "Harryhandel" är ett nedsättande norskt begrepp för att resa till ett grannland för att köpa matvaror, alkohol och tobak till så låga priser som möjligt.

Förnamnet "Harry" kan i norsk slang användas för att beskriva en person eller handling som är vulgär eller smaklös.

Begreppet fick extra uppmärksamhet 2002 när den dåvarande norska lantbruksministern Lars Sponheim i en intervju med Dag och Tid sa att det är "Harry" att åka för att handla i Svinesund.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".