Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftigt jordskalv utanför Salomonöarna

Uppdaterat torsdag 8 december 2016 kl 22.49
Publicerat torsdag 8 december 2016 kl 19.07
Seismolog: Inte så kraftigt att tsunamin blir av största sort
(6:34 min)
Karta över australien och stilla hvet med en markering över salomonöarna.
Ett mycket kraftigt jordskalv med magnituden 7,7 har inträffat sju mil utanför Salomonöarna. Foto: Skärmdump: CartoDB

Ett mycket kraftigt skalv med magnituden 7,8 har inträffat utanför Salomonöarna i Oceanien. En tsunamivarning utfärdades — men drogs senare tillbaka.

Tsunamivarningen gällde en rad öar i sydvästra stillahavsområdet och även Hawaii, där flera meter höga vågor befarades dra in några timmar efter skalvet.

Ett mycket kraftigt skalv med magnituden 7,8 har inträffat utanför Salomonöarna i Oceanien. En tsunamivarning utfärdades — men drogs senare tillbaka.

Tsunamivarningen gällde en rad öar i sydvästra stillahavsområdet och även Hawaii, där flera meter höga vågor befarades dra in några timmar efter skalvet.

Lokala myndigheter på Salomonöarna har fått rapporter om kollapsade byggnader på ön Makira, som ligger närmast skalvets epicentrum. Men ännu har inga människor rapporterats allvarligt skadade eller döda.

Reynir Bödvardsson, seismolog vid Uppsala universitet, bedömer att jordskalvet inte kommer att få några katastrofala konsekvenser.

- Hade magnituden varit 8 eller över, som det först rapporterades, kunde det ha blivit en omfattande konsekvenser kring hela Stilla havet. Men det här är precis på gränsen. Vissa människor kan komma till skada, men vi

Salomonöarna ligger längs den så kallade "Eldringen", ett vidsträckt område med hög seismisk aktivitet och vulkaner där runt 90 procent av världens jordskalv inträffar, enligt den amerikanska geologiska myndigheten USGS.

Skalvet skedde knappt sju mil sydväst om staden Kirakira på ön Makira.

– Det var det största och längsta jordskalvet jag har känt, säger Tali Hong, som bor i Salomonöarnas huvudstad Honiara, till CNN.

– Jag har precis kollat med mina grannar och i det omgivande området och det syns inga skador.

Kort efter att skalvet ägde rum rapporterades magnutiden till 8, vilket är en betydande skillnad i energi jämfört med 7,8. Att magnituden på jordskalv ofta snabbt justeras ner är av säkerhetsskäl, för att hinna varna i god tid, enligt Reynir Bödvardsson.

– Man tar det säkra före det osäkra när man får den första datan från närliggande mätstationer. Om det verkar vara ett stort skalv som har potential att vara farligt utfärdar man snabbt varningar, säger han.

– Sedan gör man mer noggranna beräkningar och justerar ner magnutiden, i stället för tvärtom att man justerar upp.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".