Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

25-åring frias för terrorresa

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 17.15
Terrorforskare: Det var väntat om man läser förundersökningsprotokollet
(3:04 min)
Hovrätten slog idag fast tingsrättens dom och frikände mannen.
Hovrätten slog idag fast tingsrättens dom och frikände mannen som stod åtalad för terrorresa. Foto: TT. Bildmontage: Sveriges Radio

I dag kom hovrättsdomen mot den man som stod åtalad för terrorresa. Han är den första och enda som åtalats sen lagen trädde i kraft i april. Nu har han friats i både tingsrätten och hovrätten.

Enligt åklagaren hade den 25-årige mannen försökt resa till Syrien för att ansluta sig till den terrorstämplade organisationen Nusrafronten (som nu har bytt namn till Jabhat Fatah al-Sham).

Mannen själv hävdar att han velat resa till Nusrakontrollerat område för att utföra humanitärt hjälparbete, inte för att strida. 25-åringen stoppades i Turkiet och skickades tillbaka till Sverige där han greps och åtalades för den nya lagen.

Hovrätten slog idag fast tingsrättens dom och frikände mannen. Däremot ansåg hovrätten, till skillnad från tingsrätten, att det är belagt att mannen skulle ansluta sig till Nusrafronten för att strida.

I mannens historik på internet har man bland hittat sökningar på orden ISIS, Nusrafronten och jihad. För en bekant har 25-åringen berättat att han ville bli martyr och på mannens dator fanns bilder på vad Säpo beskriver som en ”radikal islamistiskt terrormiljö”. Med på sin resa hade han knäskydd, armbågsskydd och skyddsväst.

Det räcker dock inte för att bli fälld.

För att döma någon för en så kallad terrorresa måste åklagaren bevisa att resan gjorts i syfte att begå ett terroristbrott, eller i syfte att få utbildning för ett terroristbrott. Det räcker alltså inte att ansluta sig till en terroriststämplad organisation.

– Jag tycker att det var väntat om man läser förundersökningsprotokollet men också domen. Det var inte bevisat att det fanns en avsikt att begå terroristbrott. Det fattades vissa komponenter som hade ställt det utom rimligt tvivel, säger Magnus Ranstorp, terrorismforskare vid Försvarshögskolan.

Efter att ha läst domen menar åklagaren i målet, Agneta Hilding Qvarnström, att det är en svår uppgift att få fram tillräcklig bevisning i de här fallen.

– Jag ser ju framför mig ett problem med att kunna bevisa fullt ut vad vederbörande har för avsikt att göra väl på plats i det land där resan är tänkt att företas. Om inte vederbörande berättar för oss exakt vad han eller hon ska göra, säger åklagare Agneta Hilding Qvarnström.

Eftersom domen är den första i sitt slag så ger den en indikation på hur rättsväsendet ska se på beviskraven när det gäller resor i syfte att begå terrorhandlingar.

Regeringen har sedan tidigare signalerat att man vill göra en översyn av den svenska terrorlagstiftningen. Dagens dom har aktualiserat den frågan och inrikesminister Anders Ygeman liknade idag terrorlagstiftningen vid ett ”lapptäcke”.

– Vi måste nog få till en bred översyn som renodlar den terrorlagstiftning vi har idag. Den är ju delvis är ett lapptäcke som har kommit till under väldigt lång tid. Där måste vi också titta på våra grannländer för att få till en rättssäker och effektiv terrorlagstiftning, säger inrikesminister Anders Ygeman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".