Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kraftig efterfrågan på flerbostadshus

Publicerat måndag 9 januari kl 08.18
Husfabrikerna går varma
(1:50 min)
Lindbäcks bygg fabrik i Öjebyn Piteå.
Lindbäcks bygg fabrik i Öjebyn Piteå. Foto: Nils Eklund

Det är goda tider för den industriella delen inom den svenska byggindustrin som tillverkar flerbostadshus. Flera fabriker vittnar nu om en kraftigt ökad efterfrågan.

I hamnen utanför Piteå bygger Lindbäcks bygg en ny husfabrik för en halv miljard kronor.

– Nu spänner vi bågen så mycket vi kan, säger vd Stefan Lindbäck.

Ni är ju speciella i byggindustrin i dag, en liten aktör i den stora byggbranschen. Vad är det ni gör som de andra inte gör?

– Ja, det är ju att göra bilfabrik av bostadsbyggande.

Produktionslinjen, eller lägenhetslinan, blir 250 meter lång. Där ska vardagsrum, kök och badrum göras så färdiga som möjligt i den framtida husfabriken i närheten av hamnen i Piteå som ska stå färdig om ett år.

På så sätt möjliggörs en förändrad södergående fraktpendel. I dag går husmodulerna från företagets befintliga fabrik på lastbil till framför allt Mälardalen där 70 procent av företagets marknad finns.

Det saknas officiell statistik över de renodlade flerbostadshus fabrikernas marknadsandel inom den svenska byggindustrin.

Men en fingervisning är att Piteåföretaget tillsammans med de andra liknande större aktörerna, Moelven med fabriker i Värmland och Boklok med anläggning i Småland som också vittnar om kraftig tillväxt och ökad efterfrågan, i dag bygger sammanlagt runt 2700 lägenheter och hem årligen. Det motsvarar var trettonde nybyggd bostadslägenhet i Sverige sett utifrån SCB:s statistik för 2015.

Vid branschorganisationen Sveriges byggindustrier bekräftar man bilden av flerbostadshusfabrikernas starka utveckling. Samtidigt påpekar man att hela branschen har medvind just nu, vilket gör att det finns plats för både mer traditionella byggföretag och renodlade husfabriker.

– Om kakan blir större så kan fler vara med. Marknaden generellt har ju vuxit sista året, säger Björn Wellhagen, näringspolitisk chef vid Sveriges byggindustrier.

– Investeringsvolymen totalt är ungefär 440 miljarder. De här industrialiserade processerna har ökat över tid. Det finns ett större intresse hos både beställare och med fler aktörer. Sedan får framtiden visa vad som är mest lyckat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".