Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Psykvård ger mer lycka än pengar

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 03.02
Flera decenniers undersökningar av välbefinnande
(1:48 min)
Man sitter på en bänk i solen.
1 av 3
Viktigast för att öka lyckan i ett OECD-land är att satsa på mental hälsa visar studie av London School of Economics. (Mannen på bilden har inget med studien att göra.) Foto: Natacha Pisarenko/TT.
Professor Richard Layard vid London School of Economics
2 av 3
Lyckoforskaren professor Richard Layard vid London School of Economics Foto: LSE
Forskaren Daniela Andrén vid Örebro Universitet
3 av 3
Forskaren Daniela Andrén vid Örebro Universitet bekräftar prof. Richard Laynards resultat i en svensk studie Foto: Örebro Universitet

Rika länder bör satsa betydligt mer på psykvård än i dag, det är mycket viktigare än fattigdomsbekämpning för att öka medborgarnas lycka. Det visar en omfattande studie som presenteras på en vetenskaplig konferens i London i dag.

Sedan några år mäter de flesta länder sina invånares upplevda lycka i stora enkätundersökningar på en skala ett till tio.

Mest lyckliga brukar nordbor, schweizare och holländare vara.

Men på konferensen som inleds i dag i London och som anordnas av Organisationen för ekonomiskt samarbete och utveckling, OECD, så presenteras ett vetenskapligt underbyggt recept för hur politiker kan minska medborgarnas olycka istället för att fokusera på att öka den ekonomiska tillväxten som inte gör folk nämnvärt gladare.

Professor Richard Layard vid London School of Economics har med sin forskargrupp sammanställt flera decenniers undersökningar av välbefinnande som besvarats av hundratusentals människor i Australien, Storbritannien, Tyskland och USA och det finns särskilt ett område som de styrande borde satsa mycket mer på än i dag.

– Psykisk ohälsa står för fyra gånger mer upplevd olycka än vad fattigdom gör i alla undersöka OECD-länder, men ändå är evidensbaserad psykvård extremt underfinansierad i hela västvärlden, anser professor Richard Layard.

I dag kan behandlingsterapier och medicinering minska ångest och depression med mellan 50 och 80 procent. Att öka fattiga medborgares inkomster med hjälp av bidrag är inte alls lika effektivt sätt för att öka lyckan i landet, vilket enligt Richard Layard borde vara måttstocken för alla politiska beslut.

En svensk lyckostudie av forskaren Daniela Andrén vid Örebro Universitet bekräftar som kommer att presentera på konferensen stämmer väl överens med den brittiska studien.

Referens: Clark A. et al, The origins of happiness - how science can transform our priorities, Presenterad på konferensen "Subjective well-being over the life course: Evidence and policy implications" organisaerad av OECD, CEPREMAP, What Works Centre for Wellbeing och CEP 12-13/12 2016 London.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".