Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Utsläppen minskar fortsatt – men i långsammare takt

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 11.11
Naturvårdsverket: Framför allt transportutsläppen har slutat minska
(1:28 min)
Lastbilar och långtradare på väg. Foto: Yvonne Åsell/TT.

Nya årssiffror för utsläppen av klimatgaser visar att Sveriges utsläpp fortsätter minska, men i en långsammare takt än tidigare.

– Vi ser att utsläppen minskar fortsatt, och vi når de kortsiktiga målen 2020, men i långsammare takt än tidigare, säger Oskar Larsson, statistikansvarig vid Naturvårdsverkets luft- och klimatenhet.

– Framför allt är det transportutsläppen som har slutat att minska på senare år.

År 2015 släpptes det ut 53, 4 miljoner ton växthusgaser i Sverige, enligt Naturvårdsverket. Det är främst koldioxid men också metan, lustgas och andra klimatpåverkande gaser.

Det var 53,8 miljoner ton året innan, så skillnaden är liten och det minskar inte särskilt snabbt.

Ungefär en tredjedel av utsläppen kommer från transporter och ska vi klara klimatmålen, så måste de utsläppen sänkas, något som det finns förutsättningar för säger Oskar Larsson:

– De åtgärder som står till buds finns att tillgå idag. Det handlar ju om att flytta över trafiken till kollektivt resande där det går, gång och cykeltrafik också, att vi väljer bränslesnåla bilar och förnybara drivmedel.

– Det har aldrig varit enklare att köpa sådana bilar än idag.

Naturvårdsverket anger också hur mycket utsläpp i andra länder som svenskars konsumtion orsakar.

Det är en växande andel av de totala utsläppen:

– Vi är beroende av handel med andra länder. Det man kan göra är att titta på vad man själv konsumerar, hur man reser och vad man äter.

– Det är två viktiga delar i konsumtionsutsläppen, säger Oskar Larsson, statistikansvarig vid Naturvårdsverkets luft- och klimatenhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".