Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Brister i hur FRA hanterar uppgifter

Publicerat måndag 12 december 2016 kl 11.20
"Man skulle kunna göra detta bättre"
(1:47 min)
Försvarets Radioanstalt. Foto: TT
Försvarets Radioanstalt. Foto: TT

Känsliga uppgifter som Försvarets radioanstalt, FRA, sparar har lagrats felaktigt och riskerar att hamna i fel händer.

I och med den så kallad FRA-lagen – som infördes 2008 – fick Försvarets radioanstalt rätt att bedriva hemlig avlyssning av elektronisk kommunikation – till exempel internettrafik och e-post.

FRA ville att inhämtade personuppgifter skulle kunna sparas på obegränsad tid. Kritiker ansåg att det var fel, och att uppgifterna skulle gallras ut efter en viss tid.

Lösningen blev en kompromiss. När FRA efter några år gör bedömningen att inhämtade uppgifter inte längre är intressanta, ska dom skickas till Krigsarkivet. Där får uppgifterna bara användas för historiska, vetenskapliga eller statistiska ändamål. I övrigt är råder sekretess i 95 år.

En utredning – gjord av SIUN, det statliga kontrollorgan som har i uppdrag att granska FRA – visar att det här upplägget har brister, rapporterar Dagens Nyheter.

Historiska uppgifter blandas med underrättelserapporter om pågående händelser.

Rolf Holmgren, ordförande i Siun, säger till Ekot att FRA:s hantering av uppgifter medför risker.

– Det finns en risk för sammanblandning. Eller att det blir något tokigt med vilken personal som har tillgång till de här uppgifterna, för personalen har lite olika behörigheter, säger Rolf Holmgren.

– Det är ett påpekande från vår sida, där vi tycker att man skulle kunna göra detta bättre. Men det är ingen allvarlig kritik.

 Fredrik Wallén, talesperson på FRA, medger att myndigheten saknar struktur för att urskilja äldre uppgifter från aktuella.

– Självklart har Siun rätt i att vi bör ha tydliga rutiner för när och hur vi ska avskilja de, säger han.

Hur kommer det sig att ni inte har det?

– Hittills har signalspaningslagen vara funnits på plats knappt i tio år. Så detta har inte hunnit bli en stor fråga. Det har helt enkelt inte funnits så många rapporter som det här har blivit aktuellt för. Men självklart ska vi se till så att vi har tydliga rutiner för det här.

Vad är det för uppgifter det handlar om?

– Det kan vara underrättelserapporter där vi skriver om ett lands militärövning, hur den utvecklar sig. Det kan gälla en terrorgrupp och deras finansiering, och sånna saker.

Fakta/FRA-lagen

  • Signalspaning handlar om att inhämta signaler och data, som sedan bearbetas och analyseras och slutligen resulterar i underrättelser som rapporteras till uppdragsgivarna.
  • Inhämtningen av signaler och data kan ske till exempel i radiosignaler av olika slag eller i kablar.
  • Signalspaningen är indelad i två huvudområden: kommunikationsspaning (KOS) och teknisk signalspaning (TES).
  • Den tekniska signalspaningen riktas mot signaler från radar-, navigerings- och vapenrelaterade system. Syftet är att ge underlag för telekrigsfunktioner och information som kan användas för att utveckla skydd och motmedel för svenska försvarets fartyg och flygplan. Den bidrar även till att kunna följa främmande militära fartyg och flygplan.
  • Kommunikationsspaningen riktas mot signaler som till exempel telefoni, telegrafi och dataöverföringar av olika slag som kan vara såväl militära som civila.
  • Inhämtat material analyseras och bearbetas och ger underlag till rapporter som sänds till uppdragsgivarna. Bearbetning innebär att man till exempel forcerar kryptering eller sammanställer och presenterar data på olika sätt.

Källa: FRA

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".