Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fiskföretag i världen samarbetar om hållbarhet

Publicerat onsdag 14 december 2016 kl 05.00
Ska lära av varandra
(2:25 min)
Tredelad bild: fiskodling, fiskebåt, död fisk som flutit upp på ytan.
Foto: Caroline Tibell/TT, Ingo Wagner/TT, Silvia Izquierdo/TT.

Några av världens största företag inom fiske och fisk- och skaldjursodling ska samarbeta om mer hållbart fiske i dialog med forskare. Bland annat ska de försöka komma åt överfiske, illegalt fiske och slavarbete på fiskebåtar.

– Vi har jobbat med åtta av världens största fiskeföretag och tillsammans med dem kommit överens om att de ska leda en omställning mot ett mer hållbar fiske och vattenbruk, säger en av Henrik Österblom biträdande forskningschef vid Stockholm Resilience Centre.

Bland de branschproblem som företagen ska samarbeta kring är överfiske och illegalt fiske, plastskräp från kasserade fiskeredskap, alltför mycket antibiotika till odlad fisk. Andra exempel är barnarbete och slaveri som förekommer bland annat på asiatiska fiskebåtar. De åtta stora fiskeföretagen är överens om att samarbeta om tio punkter.

– Det finns väldigt mycket som de bästa företagen gör otroligt bra, som de sämre i gruppen kan lära sig mycket av. Sen finns det väldigt mycket de kan göra för att komma åt det illegala fisket som är ett jätteproblem världen över. Det finns också en hel del saker de kan göra när det gäller certifiering av sina fisken. Det finns massor av verktyg de här företagen kan använda sig av nu när de tagit på sig ansvaret att bli världsledande när det gäller hållbarhetsfrågor, säger Henrik Österblom.

Bland undertecknarna finns japanska, thailändska och norska företag. Globala aktörer inom fiske och odling av fisk och skaldjur. Två av dem är världens största tonfiskproducenter, två andra världsledande på laxodling. 

– En del av de här företagen har varit väldigt engagerade i individuella hållbarhetsinitiativ inom laxodling eller inom tonfiskfiske i Antarktis där man jobbat mycket gemensamt för att komma åt illegalt fiske bland annat. Men det finns inga globala koalitioner där de kan lära av varandra och gemensamt ta ansvar, utan olika företag har tagit ansvar för mindre delar av hela systemet. Men med det här initiativer kan vi skala upp de erfarenheterna och få effekt på en helt annan nivå.

Det förekommer kritik mot att fiskebranschen fuskat med sitt miljöarbete En risk man får ta med i beräkningen.

– Jo självklart. Det är en oro vi har hela tiden, att vi ska gå in i dialog och försöka få till stånd ett samtal med företag som inte vill alls göra något, utan bara se bra ut. Men vår ambition har varit att det här ska vara något som verkligen har effekt. Och den dialog vi haft hittills visar på ett otroligt starkt engagemang från de här företagsledarna som vi upplever som helt genuint, säger Henrik Österblom, biträdande forskningschef på Stockholm Resilience Centre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".