Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kronofogden har rätt att ta bilar från skuldfria bilägare

Publicerat lördag 17 december 2016 kl 04.00
"Här finns ju risk för ett stort mörkertal"
(2:14 min)
Tredelad bild: Nya bilar, en parkeringsbot och en bild på Kronofogdens kontor.
Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jessica Gow/TT.

Försöken att få bort bilmålvakter har genom ny lagstiftning lett till en risk att ovetande privatpersoner får sitt fordon beslagtaget av Kronofogden.

I praktiken följer numera nämligen en tidigare fordonsskuld med själva fordonet och inte ägaren som dragit på sig skulden.

Johan Krantz är analytiker vid Kronofogdemyndigheten.

– Med lagstiftningen kan Kronofogden ianspråkta bilen för att skulderna ska bli betalda.

Men hur kan Kronofogden ta någonting från en person som inte har någonting med skulderna att göra?

– Lagstiftningen är uppbyggd så att man knyter skulderna till fordonet vilket varit ett sätt att förhindra problemet med bilmålvakter.

Ambitionen med den nya lagen 2014 var alltså att få bort bilmålvakterna som de som smiter från fordonsskulder skriver över sina bilar på. Till målvakter som i sin tur inte heller betalar, oftast för att de saknar pengar.

Men lagen har alltså fått oönskade effekter. Det vet Hans Christer Hansson som nyligen upptäckte att det på familjens rätt nyköpta begagnade Saab fanns obetalda skulder:

– Bilen var behäftad med skulder på cirka 15 000. Det var obetalda parkeringsböter och trängselskatter och liknande från 2014.

Om familjen nu till exempel felparkerar och en p-vakt kontrollerar bilen och upptäcker skulden, ja, då skulle den sannolikt beslagtas av Kronofogden - trots att det är bilens tidigare ägare som dragit på sig skulderna säger Johan Krantz.

– Ja, det är ju en nackdel med lagstiftningen och det är därför det är så oerhört viktigt att man tar reda på vad det finns för skulder kopplade till den här bilen när man köper den.

Men att som bilspekulant kontrollera över nätet om det finns skulder på en bil går inte, personuppgiftslagen sätter stopp för det. Man måste ringa till transportstyrelsen för att få svaret uppläst, vilket Hans Christer Hansson inte visste behövdes.

– Och här finns ju risk för ett stort mörkertal så fler personer kör omkring med bilar som är belastade med sådana här skulder utan att de vet om det.

Just den här bilen är värd ungefär 45 000. Men i princip kan en bil för det tiodubbla värdet också tas av Kronofogden från någon som bara missat att det finns en skuld på bilen säger Johan Krantz:

– Ifall jag köper en bil för en halv miljon då kanske jag verkligen bör kolla. Som i andra fall också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".