Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M-kvinnor öppnar för fler pappamånader

Publicerat måndag 19 december 2016 kl 06.00
M-kvinnor öppnar för fler pappamånader
(2:44 min)
En familj.
Men att 54 procent delar lika på barnbidraget innebär att 46 procent inte gör det. Foto: Hasse Holmberg/TT

Moderaternas kvinnoförbund går emot det egna partiet - och öppnar nu för att öronmärka fler månader i föräldraförsäkringen. Det skulle förbättra integrationen av utrikesfödda kvinnor och öka kvinnors valfrihet, är motiveringen.

Vi vill vända på alla stenar som finns, utifrån de samhällsproblem vi ser, för att hitta möjliga lösningar, säger riksdagsledamoten Ann-Charlotte Hammar Johnsson, som leder Moderatkvinnornas arbetsgrupp.

Moderaterna röstade nej till regeringens förslag att införa en tredje så kallad pappamånad i föräldraförsäkringen. Att tvinga fram ett jämnare uttag genom ytterligare kvotering är fel väg att gå, anser partiet.

Kvinnoförbundet har samma åsikt.

Men nu ska den ståndpunkten alltså ses över. Inför nästa val har Moderatkvinnorna tillsatt en arbetsgrupp med uppdrag att titta på hur integrationen för utrikesfödda kvinnor kan bli bättre.

– Nu tittar vi på arbetsmarknadsdelen, och vi skulle vilja att fler kvinnor blir inkluderade säger Ann-Charlotte Hammar Johnsson.

En av dem som ska ta fram förslagen är Ulrica Schenström - Fredrik Reinfeldts förra statssekreterare och en av arkitekterna bakom Nya Moderaterna. Det är första gången sedan hon avgick som hon deltar aktivt i partiets politikutveckling.

Även Eva Uddén Sonnegård - som varit statssekreterare åt tidigare arbetsmarknadsministern Sven Otto Littorin - ingår i gruppen.

Ekot har läst arbetsgruppens första, interna rapport, som nyligen blev klar. Där pekas ett mer jämställt uttag av föräldraförsäkringen ut som en nyckel till att kvinnor som är födda utomlands snabbare ska komma in på arbetsmarknaden. Men också för kvinnor som är födda i Sverige bedöms det vara ett problem att mammorna fortfarande tar ut merparten av föräldraförsäkringen.

Kvinnors löneutveckling sackar efter i samband med barnens födelse - och de får lägre pension, står det i rapporten.

Och nu öppnar Moderaternas kvinnoförbund alltså för att lagstifta om fler öronmärkta månader. En utökad kvotering "bidrar till att öka kvinnors valfrihet genom att ge dem möjligheter till en bättre ekonomisk utveckling - och därmed möjligheter att skapa det liv de själva har valt att leva", är slutsatsen.

Inga beslut är fattade - och gruppen fortsätter sitt arbete under våren.

Men diskussionen väcker starka känslor i Moderaterna Riksdagsledamoten Isabella Hökmark är upprörd.

– Jag förstår det inte alls, jag är jätteförvånad. Om vi inte är för valfrihet, i vårt parti, vem ska då vara det? Det är en grund till varför man är moderat, att alla familjer och individer få bestämma själva hur de vill leva sina liv, och hur de vill dela upp sin vardag.

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll välkomnar dock Moderatkvinnornas översyn.

– Jag tycker att det är väldigt bra och intressant att fler nu ansluter sig till linjen att vi behöver titta på föräldraförsäkringen och se vilket viktigt verktyg den är för att åstadkomma större jämställdhet för kvinnor i arbetslivet och också i privatlivet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".