Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökad andel betalar själv för fetmaoperation

Publicerat onsdag 4 januari kl 05.00
En operation kan kosta omkring 70 000 kronor
(2:30 min)
Operationssal, grönklädd sjukvårspersonal står runt operationsbord. Till höger, kvinna som är rund om magen går på en gata.
En fetmaoperation kan kosta omkring 70 000 kronor. Foto: Bertil Ericson/TT Montage: Sveriges Radio.

Antalet fetmaoperationer minskar i Sverige, men samtidigt ökar andelen som patienterna betalar för själva. En orsak kan vara skärpta krav.

År 2015 skärpte Region Skåne sina krav för att bevilja fetmaoperationer. Sedan dess har andelen privata operationer i Skåne ökat kraftigt.

– Det är många som hör av sig till oss som väljer att betala själva som hamnar mellan 38,8 i bmi eller 39 som då får bekosta sin operation själv, säger Jenny Vinglid, generalsekreterare för riksförbundet HOBS, Hälsa oberoende av storlek. 

Antalet fetmaoperationer som görs i Sverige har minskat i flera år, men samtidigt har andelen operationer som patienterna betalar för själva, ökat. En operation kan kosta knappt 70 000 kronor. 

Enligt siffror från Soreg, det skandinaviska kvalitetsregistret för obesitaskirurgi betalade landstingen år 2015 för 87 procent av operationerna, jämfört med 90 procent två år tidigare. Skillnaderna är också stora mellan landstingen. Kirurgen Ingmar Näslund som arbetar med registret anser att det kan vara ett tecken på att vården inte är jämlik.

– Då ska man komma ihåg att det här är en patientgrupp som ofta är socioekonomiskt mera utsatt, säger Ingmar Näslund.

Jämfört med de flesta andra landsting ställde Region Skåne tidigare lägre krav för en viktoperation. Andelen operationer i Skåne låg då också högt jämfört med resten av landet. 

Men nu krävs bland annat att patienten ska ha ett så kallat bmi-mått på minst 40. Sedan dess har antalet operationer sjunkit kraftigt, samtidigt som andelen operationer som patienterna betalat för själva, har ökat.

År 2014 var andelen viktoperationer som skåningarna betalade för själva omkring åtta procent. Enligt siffror som Soreg tagit fram för Sveriges Radio steg den andelen till nästan 28 procent under de tre första kvartalen 2016. Det förvånar inte Marie Flemming, verksamhetschef på privata Aleris Obesitas som gör flest viktoperationer i Skåne.

– Inte ett dugg. Det har med bmi-höjningen att göra som man gjorde i mitten av 2015. Så är det. Och de ökade krav man ställde, säger Marie Flemming. 

Skärpningen motiverades med att det inte är visat att hälsan blir påtagligt bättre med en viktoperation för de patienter som inte uppfyller kraven. Men den ökande andelen privata operationer bekymrar Sven Oredsson som är medicinsk rådgivare på Region Skåne.

– Den är ju cirka det dubbla. Varför utvecklas det så? säger Sven Oredsson. 

Kan det vara så att ni hade fel uppfattning om behovet av fetmakirurgi i Skåne?

– Så tolkar jag inte det. Vi har goda resurser för fetmakirurgi utifrån de kriterier vi använder, säger Sven Oredsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".