Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försäkringsbolag får registrera om du kör för fort

Publicerat lördag 24 december 2016 kl 06.00
"Vi vill värna den personliga integriteten"
(1:55 min)
Försäkringsbolagen lagrar data om lagöverträdelser.
1 av 2
Försäkringsbolagen lagrar data om lagöverträdelser. Foto: Fredrik Sandberg/TT
Trafikforskare.
2 av 2
Trafikforskaren Magnus Hjälmdahl på VTI, väg- och trafikforskningsinstitutet, tror att framtidens bilar kommer att vara allt mer uppkopplade och att vi går mot ett samhälle där allt mer registreras. Foto: Peter Weyde.

Svenska försäkringsbolag lovar sänkt försäkringspremie, om du installerar teknik, som larmar både dig och bolaget varje gång du överträder hastighetsgränsen. Men det är inte oproblematiskt, eftersom det innebär att bolagen lagrar data om lagöverträdelser.

– I andra vågskålen ligger den enskilda försäkringstagarnas integritetsskydd, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen.

 Ja, "Köra säkert" och "Betala som du kör" och annan ny teknik som försäkringsbolag nu lockar svenska bilister med, går ut på att du får en billigare försäkring mot att du låter bolaget registrera hur du kör.

Något som de två bilisterna i Lund inte skulle ha något emot.

– Jag känner mig inte speciellt oroad av det, det finns jättemycket information om oss på alla möjliga ställen. Det mesta jag gör, tror jag att jag kan stå för, säger Martin Nilsson.

 – Jag har gott samvete. En del kanske är rädda om sin integritet, men det är helt okej för mig, säger en annan som inte ville avslöja sitt namn.

Men eftersom denna teknik i förlängningen innebär ett register av lagöverträdelser, krävs ett undantag från Datainspektionen, vilket fyra svenska bolag fått.

– De fick tillstånd eftersom syftet är att främja trafiksäkerheten som är gott, och registreringen bygger på frivillighet, säger Martin Brinnen, jurist på Datainspektionen.

Ett av de fyra bolagen är Folksam.

– Vi vill värna den personliga integriteten. Och vi försöker verkligen att följa alla regler och iaktta alla försiktighetsåtgärder som man kan göra med datan. Kommer det till att polisen begär ut uppgifter, kommer vi att lämna ut det, men eftersom vi inte har anledning att veta exakt vilken bil som har framförts exakt var och vid vilken tidpunkt, så samlar vi in data på en aggregerad (sammanslagen) nivå, säger Stina Wärn på Folksam.

Forskaren Magnus Hjälmdahl på Väg- och trafikforskningsinstitutet, VTI, tror att vi i framtiden kommer att vara allt mer registrerade, även i bilen. 

– Det är kanske inte myndigheter som registrerar i det här fallet, utan snarare företag, industri, operatörer och försäkringsbolag, säger han.

– Jag tror att vi går mot ett samhälle där allt mer registreras, och som individer är vi ofta lite principiellt emot detta, vi håller på vår integritet. Men i praktiken har vi våra telefoner, vi aktiverar platsinformation och vi lägger på Facebook var vi befinner oss, säger Magnus Hjälmdahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".