Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Jag underkastade mig kalifatet” – Unikt möte med IS-ledarens chaufför

Publicerat söndag 18 december 2016 kl 06.00
"De lovade ge oss mänskliga rättigheter"
(9:12 min)
Johan-Mathias Sommarström på plats i Kirkuk.
Foto: Sveriges Radio.

Yasir är en av de gripna IS-terrorister som ger irakiska och kurdiska styrkor viktig information för att förstå hur IS fungerar och tänker.

Johan-Mathias Sommarström möter honom i en exklusiv intervju under övervakning av säkerhetstjänsten i Kirkuk.

Engelska: Exclusive interview with IS leader’s captured chauffeur

Arabiska: لقد بايعت الخليفة" – لقاء فريد مع سائق احد قادة تنظيم الدولة الاسلامية"

Vi träffas i ett häkte särskilt ombyggt för att hysa tillfångatagna medlemmar från terrorsekten IS. Säkerheten är rigorös. Området omgärdas av höga betongmurar med taggtråd ovanpå.

Flera automatvapenbeväpnade vakter står vid infarten, som är som en labyrint. Det ska vara omöjligt att köra in självmordsbilar här.

När vi kommit igenom alla lager av murar öppnar sig en vacker innergård med fruktträd där solljuset strålar in.

En stark kontrast mot det mörka huset där fångarna hålls.

Vi blir anvisade till ett rum dit IS-medlemmen ska föras in. Väntan är spänd.

Vi ska alltså få träffa en av alla dem som medverkar till att mörda bestialiskt, som tillfångatagit tusentals människor, som plundrat, våldtagit, torterat och kidnappat.

Han får anvisningar om att sätta sig bredvid mig. Jag vet inte vad jag hade förväntat mig att se. Kanske en bredaxlad man med svart skägg, men in kommer en pojke. Det visar sig att han är 18 år. Smal, ja – tunn.

Iförd en gråaktig huvtröja där huvan är uppdragen över huvudet och en svart ögonbindel knuten runt huvudet. Runt de smala handlederna sitter handbojor löst.

Han har samarbetat mycket säger poliserna som ansvarar för honom, han sätter sig bredvid mig, presenterar sig som Yasir.

– Varför jag anslöt mig till IS? Jag gick med i IS. Jag underkastade mig kalifatet, underkastade mig Khalil al-Weis. Jag anslöt mig till kalifatet till Abu Bakr al Baghdadi, säger han.

Khalil al-Weis var emir, alltså en av ledarna för IS i Kirkukprovinsen där IS fortfarande kontrollerar bland annat staden och distriktet Hawija med ungefär 450 000 invånare.

Abu Bakr al Baghdadi som Yasir talar om är IS högste ledare.

Jag undrar naturligtvis varför han anslöt sig till IS när de tog kontroll över hans stad Hawija för två år sedan?

– Orsaken var att i början när de kom lovade de att ge oss mänskliga rättigheter och först gav de oss rättigheter.

– Men Khalil al-Weis visade sig sälja oljeprodukter. Han sålde till Nineveprovinsen och till Syrien och han sålde för stora summor pengar.

En del av pengarna satte han in på banken i Hawija men det mesta skickade han till Mosul och därifrån smugglades de vidare till Turkiet där han hade sin son och det var han som tog emot dem.

Yasir pratar om mänskliga rättigheter och IS i samma mening. Jag måste erkänna att jag blir förbryllad och undrar om han inte hade hört talas om IS då 2014 och deras fruktansvärda brott de begått mot människor.

– Nej, vi visste inte i början hur de var. Men efter tag insåg vi att de dödar och stjäl och allt sådant. De tog också alla pengar från "al-Murtaden", alltså avfällingar. Alla de pengarna gavs till Khalil al-Weis som ansvarade för sådana saker.

Yasir jobbade som chaufför åt emiren, Khalil al-Weis.

Efter intervjun berättar Yasirs fångvaktare att emiren utnyttjade honom och flera andra pojkar sexuellt.

Det är uppgifter som inte går att bekräfta men som inte ter sig otänkbara om man jämför med andra vittnesmål från det som IS kallar kalifatet.

Emiren var ökänd. Under Saddam Hussein-tiden var han Baathpartist och befälhavare i armén där han ledde en egen division.

Det är oklart när han gick med i IS men han blev snabbt en lokal ledargestalt för IS i Kirkukprovinsen.

Enligt antiterrorstyrkorna har han mängder med människoliv på sitt samvete. Han anklagas också för att tvingat unga IS medlemmar till kidnappningar.

– Khalil al-Weis kidnappade unga killar och han kidnappade kvinnor, fruar till avfällingar. Dessutom satte han försåtmineringar i husen.

Men Khalil al-Weis girighet blev hans fall. Han såg till att han själv fick pengar från oljeinkomster, tillhörigheter från de som kallades otrogna, kidnappningar och han sålde antikviteter som smugglades utomlands.

Men hans girighet avslöjades och han dömdes i IS egen shariadomstol till döden genom halshuggning.

Förutom all brutalitet mot civila och de som försökte fly gällde stenhårda lagar också för IS medlemmarna i det de kallade kalifatet.

– Det var shariadomaren som bestämde alla straff. Om man till exempel sa Daesh, alltså det arabiska ordet för IS och inte Islamiska staten i Irak och Levanten kunde man dömas till döden eller till spöstraff eller halshuggning.

Jag frågar om han tyckte att det var okej med allt våld och alla brutaliteter som IS utförde.

– Våld, de våldför sig på människor och jag förstod det till slut. De våldförde sig på civila med sitt beteende. Om du till exempel avslöjades med att röka en cigarett dömdes du till 50 piskrapp.

De hade också obligatorisk islamundervisning för IS-medlemmar från eftermiddagen till kvällen och om du inte deltog piskades du på natten.

Men med alla brutala mord, tortyr, kidnappningar och stölder, trodde du verkligen på IS tolkning av islam och sharialagen?

– Ja, i början trodde jag verkligen att det var riktig islam och mänskliga rättigheter. Jag förstod att det inte var sant när jag såg alla stölder, halshuggningar, piskningar, stölder av pengar och oljesmuggling.

Khalil al-Weis stal också antikviteter som han smugglade ut. Det var han som var ytterst ansvarig för allt.

I fängelset har Yasir gett de kurdiska och irakiska underrättelsetjänsterna viktig information om IS rutter.

Han har berättat om var fängelser finns och var de gömmer olika saker. Han har också kunnat namnge andra IS-medlemmar som han träffat.

Och han säger att han ångrar sig.

– Ja jag ångrar mig. Det var fel det jag gjorde. I början trodde jag att det var rätt men jag hade fel. Det var verkligen många brott som begicks och särskilt alla kidnappningar som Khalil al-Weis låg bakom.

Säkerhetstjänsten som jag pratar med efter intervjun berättar att nästan alla gripna IS-medlemmar säger att de ångrar sig, att de blev förledda, att de aldrig menade att delta i alla vidrigheter.

– Alla säger så men jag är inte så säker på att de menar det, säger mannen från säkerhetstjänsten.

Han berättar också att många IS-medlemmar vittnat om hur de drogats när de ska ut i strid.

Yasir har inte varit i strid så han har klarat sig. De drogas för att inte känna medlidande och för att kämpa tills de dör. De ska aldrig ge upp.

Innan tiden är ute och jag måste avsluta intervjun blir jag nyfiken på vad som hade hänt om hans emir Khalil al-Weis hade träffat mig, en blåögd, västerländsk journalist i det så kallade kalifatet. Svaret blir kort.

– Du hade halshuggits för att du är kafir, otroende.

Yasir leds iväg till cellen igen av två kraftiga fångvaktare. Jag får en titt inne i den. På golvet ligger mattor. Ytterligare två män sitter därinne, de har vänt sig mot väggen. Fönstret är igenmurat.

Innan vi hann stänga dörren ser vi att Yasir tar en cigarett. Något som kunde leda till ett hårt straff för bara någon vecka sedan, men nu påstår han att han själv är det som han då kallade "al-Murtaden", avfälling.

Yasir kommer att ställas inför rätta inom ett par veckor. Åklagaren tror att han kommer att dömas till 15 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".