Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hygiensatsning i Göteborg gav inte friskare barn i förskolan

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 07.09
Stor personalomsättning är en förklaring
(1:35 min)
barn på förskola
Satsningen har snarare medfört en ökning av sjukfrånvaron, konstateras i en ny rapport. Foto: Pontus Lundahl/TT

Ett projekt i Göteborg för att förbättra hygienrutiner inom förskolan ledde inte till minskad sjukfrånvaro. Tvärtom ökade sjukfrånvaron marginellt.

Projektet Hygiensjuksköterska i förskolan, HYFS, startade i Göteborg 2006. Under ett antal år fick alla stadens förskolor besök av en hygiensjuksköterska och pedagogerna utbildades bland annat kring vikten av handtvätt och god hygien vid blöjbyten.

Målet var att smittspridningen bland förskolebarnen skulle minska och sjukfrånvaron sjunka. 

Tidigare mindre utvärderingar som gjorts av delar av projektet har visat på goda resultat, med minskad sjukfrånvaro bland förskolebarn.

Men nu visar en stor utvärdering av projektet, som gjorts av Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, att satsningen inte lett till minskad sjukfrånvaro. "Om något så verkar den ha medfört en ökning", konstateras det istället i rapporten. 

Hygiensjuksköterska Marianne Bengtsson, som lett projektet, tror att stor personalomsättning på förskolorna är en förklaring. 

– Det är många pedagoger som slutar, mycket ny personal, mycket vikarier. Det gör ju att den här kunskapen inte hålls kvar på förskolorna, säger hon. 

En stor kartläggning som Socialstyrelsen gjorde 2009, visade att det brister i kunskap och rutiner kring hygien på många förskolor.

Eftersom barn på förskolor är mer sjuka än barn som är hemma, är det viktigt att fortsätta arbetet med att förbättra hygienrutiner och öka kunskapen ute på förskolorna om hur man minskar smittspridning, menar hygiensjuksköterska Marianne Bengtsson.

Men stor personalomsättning på förskolor är alltså ett hinder i det arbetet. En annan svårighet är att många förskolor i dag har ett annat arbetssätt än tidigare.

– Tidigare jobbade man traditionellt med sin lilla avdelning. Men numera jobbar man mycket mer i storarbetslag. Det påverkar förstås också sjukfrånvaron bland barnen: Ju större grupper, desto större möjlighet att smitta kan spridas, säger Marianne Bengtsson. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".