Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt fler onlineauktioner inom konstvärlden

Publicerat fredag 27 januari kl 06.00
Det dyraste säljs på klassiskt vis
(2:42 min)
Allt fler onlineauktioner
Allt fler onlineauktioner. Foto: Julia Engström/TT

Konstvärlden blir allt mer internationell och numera är det nätet som ökar. Men de dyraste objekten klubbas fortfarande på traditionellt sätt.

Lena Rydén är specialist på modern konst på auktionsfirman Bukowskis, hon säger att många köpare hittar dit.

– Det är ju en utveckling som sker både i Sverige och internationellt att onlineauktionerna växer i och med att vi förändrar vårt köpbeteende generellt. I dag är våra onlineauktioner väldigt stora, säger Lena Rydén. 

I dag ska det vara enkelt att handla konst, säger Lena Rydén på Bukowskis. Visning och budgivning på nätet och 24 timmar om dygnet. Men de stora dyrare konstföremålen och framförallt målningarna säljs genom klassiska slag eller klubbauktioner.

Sett ur en internationell vinkel har 2016 års auktionsmarknad haft svårt att nå upp till förra årets nivåer. Men trots finansiell och politisk oro, har det blivit rekordnoteringar för det som ansetts vara unika målningar.

I november klubbades det högsta priset i svensk auktionshistoria, över 38 miljoner kronor för en målning av Kandinsky, av Stockholms Auktionsverk.

– Det klart att auktionsbuden är lite som publikens applåder. Det är en dröm att få stå där och sälja något väldigt betydande. Det är som en teaterföreställning, det är här och nu och det är en premiärkänsla, säger Niclas Forsman vd på  Stockholms Auktionsverk.

Att målning av Kandinsky blev så dyr hänger ihop med att den var en del av en samling och det gör föremålen mer attraktiva.

– Vi är roade av ting, men egentligen är vi mest roade av människor. Tingen är per definition döda. De blir levande när vi vet mycket om dem. Och får vi veta vem som har tillverkat eller målat så är det spännande. Det blir också ytterligare en dimension, om vi får reda på vem som har samlat och vem som har ägt dem, säger Niclas Forsman.

Uppsala Auktionskammare sålde fyra Picasso ur en samling i en uppmärksammad auktion i början av december och den dyraste målningen klubbades för över 21 miljoner kronor.

Niclas Forsman tror att också onlineauktioner går mot dyrare föremål.

– De traditionella auktionerna är fortfarande det forum som känns rätt för de allra dyraste föremålen, säger han.

Det utländska intresset att köpa konst i Sverige har länge varit stort, både ryska, kinesiska och köpare från andra länder hittar hit. Och att den svenska kronan har försvagats rejält mot flera valutor under året som gått, har också haft betydelse, tror Lena Rydén.

– Absolut så spelar det roll. Det är självklart att det påverkar att kronan är låg och att det är fördelaktigt att köpa i Sverige just nu, säger hon.

Hon säger att även om onlineauktioner är på frammarsch och konkurrenterna blir fler, så blir den klassiska auktionen kvar.

– En slagauktion är ett magiskt ögonblick där du tillsammans med dem som sitter med dig upplever den här auktionen. Du kommer att känna den här energin som finns i auktionssalen. Den är väldigt speciell och den går inte att få på något annat sätt. Så jag tror inte att slagauktioner kommer att försvinna, säger Lena Rydén.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".