Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

M vänder – vill att kommunerna tar över flyktingars etablering

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 12.22
"Vi är besvikna på Arbetsförmedlingen"
(1:37 min)
Delad bild: Moderaternas Elisabeth Svantesson och ryggarna på arbetssökande på Arbetsförmedlingen.
Elisabeth Svantesson (M) säger att etableringsreformen inte gick som tänkt. Foto: Jessica Gow/TT, Bertil Ericson/Scanpix/TT

Moderaterna vill att kommunerna ska kunna ta över Arbetsförmedlingens roll under flyktingarnas etablering. I regeringsställning drev partiet igenom precis det motsatta och tog ifrån kommunerna det ansvaret. Elisabeth Svantesson, moderat integrationspolitisk talesperson, skyller på Arbetsförmedlingen.

– Vi vill öppna för att de kommuner som vill och kan och är bra på att matcha och rusta människor till jobb ska få göra det. Arbetsförmedlingen har misslyckats med det här uppdraget, man har inte alls de resultat som man hade kunnat förvänta sig, säger hon.  

Den 1 december 2010 genomförde alliansen den så kallade etableringsreformen, som skulle öka chanserna för de nyanländas integration.

Bland annat togs kommunernas ansvar för etableringen över av Arbetsförmedlingen. Elisabeth Svantesson ångrar inte reformen, men säger nu att det inte blev som det var tänkt.

– Vi är besvikna på att vi inte ser resultat, människor kommer inte i jobb i den utsträckning som man kan förvänta sig. Nu är vi dessutom i en ny och mycket svår situation, säger Svantesson.  

Moderaterna presenterade i dag flera nya förslag för att underlätta kommunernas arbete i etableringen. Bland annat vill partiet att nyanlända som anvisas till en kommun som inte har lediga bostäder ska kunna stanna på Migrationsverkets boende under en tid, och då ska den ansvariga kommunen betala för den platsen.

– Det är märkligt att vi har tomma asylboenden samtidigt som vi har människor som förväntas flytta ut till kommunerna och ibland för att sova i en sovsal. Det är inte väl använda resurser och inte heller bra för personen. Då är det bättre att man väntar ytterligare lite grand på ett asylboende tills det finns en färdig bostad i kommunen, säger Elisabeth Svantesson.

Ser du inte en risk att kommuner kan köpa sig fria från att ta emot nyanlända på det här sättet?

– Nej, kommunerna har skyldighet att ta emot, men i det läget vi befinner oss i just nu, när väldigt få kommuner klarar att uppfylla sin kvot, så måste Migrationsverket föra en dialog med kommunerna, säger Svantesson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".