Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Regeringen: Kriminella med vapen ska häktas direkt

Publicerat onsdag 21 december 2016 kl 14.37
Larm om att grovt kriminella släpps kort efter gripandet
(1:42 min)
Inrikesminister Anders Ygeman. Foto: Henrik Montgomery/TT.
"Vi ser att det funnits tillfällen då personer gripits med vapen och sedan släpps ut på gatan i väntan på huvudförhandling. Den ordningen ändrar vi nu", säger Anders Ygeman. Foto: Foto: Henrik Montgomery/TT.

Regeringen föreslår i dag en rad nya åtgärder för att motverka den grovt organiserade brottsligheten. Det handlar bland annat om höjt minimistraff för grovt vapenbrott.

– Har du ett skarpladdat vapen på dig och grips kommer du häktas och dömas till minst två års fängelse, säger inrikesminister Anders Ygeman.

När kommer det nya skärpta minimistraffet för grovt vapenbrott att börja gälla?

– Det kommer ett lagförslag innan sommaren. Det kommer att skickas det till lagrådet, och sedan ska riksdagen rösta. Så det blir verklighet nästa år.

Har ni lyssnat på polisen som efterfrågat en skärpning av straffet för grovt vapenbrott?

– Ja, dem och andra. Vi ser att det funnits tillfällen då personer gripits med vapen och sedan släpps ut på gatan i väntan på huvudförhandling. Den ordningen ändrar vi nu, säger Anders Ygeman. 

Bakgrunden är att personer som grips med vapen i dag kunnat släppas eftersom straffet för grovt vapenbrott inte är tillräckligt högt för att en domstol ska kunna häkta den misstänkte.

Polisen har slagit larm om att beväpnade, potentiella mördare med koppling till grovt organiserad brottslighet släppts kort efter att de gripits.

Polismästaren i Malmö, Stefan Sintéus, välkomnar lagskärpningen som gör häktning lättare även om lagändringen dröjer till hösten nästa år.

Men Sintéus saknar skarpa åtgärder för att hindra unga gängledare från att fortsätta styra den grovt organiserade brottsligheten från häkte eller fängelse, ett fenomen som ökar enligt honom.

– Jag är nöjd för att regeringen lyssnat på polisen. Sedan kan jag konstatera att man ska utreda vidare ungdomskriminella. I dag kan gängledare styra sina gäng fast de sitter frihetsberövade. Man bör bryta den trenden att kriminella frihetsberövade personer kan fortsätta styra sina gäng.

Som Ekot har rapporterat om under dagen föreslår regeringen även en rad skärpta minimistraff för grova våldsbrott. Det handlar om rån, misshandel, utpressning olaga tvång och olaga hot.

Nytt är också att regeringen vill utreda om unga lagöverträdare ska kunna dömas till övervakning, bland annat med fotboja. Riksåklagaren får också i uppdrag att utreda om ett nytt brott ska föras in i lagen: Hindrande av polisens, räddningstjänstens och ambulanssjukvårdens insatser. Att attacker mot blåljusfordon ska kunna straffas hårdare än vanlig skadegörelse ska också övervägas.

Dessutom kommer en ny vapenamnesti under 2018.

Men enligt Stefan Sintéus vid Malmöpolisen är det största problemet importen av vapen.

– Det är ett betydande problem i Malmö, främst med anledningen av att det är så lätt att ta in vapen från kontinenten. Så det är ett betydande problem för oss, säger han.

Enligt inrikesminister Anders Ygeman kommer dock vapenamnestin ge färre vapen på gatan.

– Vi har på tok för många illegala vapen på vift i samhället. Det här är ett sätt att minska den totala vapentillgången i samhället, säger Anders Ygeman.

Samtidigt säger polisen att en stor del av vapnen kommer från Balkan. Vad kan ni göra åt det?

– Vi har redan ett stort arbete med länderna på Balkan för att minska vapentillgången. Vi har skrivit avtal med Serbien och Bosnien om bättre samarbete med deras polismyndigheter. Jag kommer under året att teckna flera sådana avtal för att minska strömmen av vapen, säger Anders Ygeman. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".