Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Trots framgångsrik jakt på vabfuskare hann Försäkringskassan inte med

Publicerat torsdag 22 december 2016 kl 11.17
"Vi tvingades stoppa kontrollerna"
(1:57 min)
Fotomontage av en mamma med barnvagn och Försäkringskassans kontor.
Över tusen föräldrar har polisanmälts för misstänkt bidragsbrott under 2016. Foto: Hasse Holmberg, Anders Wiklund/TT.

Ekot avslöjar: trots framgångsrikt resultat av kontroll kring vabfusket stoppade Försäkringskassan kontrollarbetet under fem månader.

Rekordmånga, över 1 000 föräldrar har polisanmälts under 2016 efter att ha fuskat med vab under senaste året. Men kontrollerna stoppades. Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan berättar varför:

– Vi tvingades ju till det. Det blev så att vi hittade mer än vad vi trodde och vi hade underskattat hur stor bemanning vi behövde ha för att möta inflödet av ärenden som fastnade i kontrollerna. Under sommaren var vi tvungna att ta en paus och stoppa de här inflödet av kontrollerna för att klara av att utreda de ärendena som vi redan hade, säger Niklas Löfgren.

Försäkringskassan har börjat jobba efter en ny modell där man fokuserar på de som på ett strukturerat sätt misstänks utnyttja tillfällig föräldrapenning som betalas ut vid vab, när barnet är sjukt och måste stanna hemma. Modellen har gett resultat: Över tusen föräldrar har polisanmälts för misstänkt bidragsbrott under 2016 i jämförelse med drygt 200 anmälningar 2014. Försäkringskassan har på detta sätt krävt in drygt 86 miljoner kronor fram till 21 december 2016 i jämförelse med totalt 15 miljoner kronor under hela 2014.

Men när Försäkringskassan fick ett alltför stort inflöde av ärenden stoppade de alltså kontrollerna av vabfusket under fem månaders tid, trots det framgångsrika kontrollarbetet. Niklas Löfgren igen:

--Ja, jag tycker detta var synd, det hade varit bättre om vi hade varit fler, självklart. Men nu har vi också designat om kontrollen under den här perioden så att vi ska klara av att utreda fler ärenden per person i framtiden, säger Niklas Löfgren.

Hade det inte varit bättre att extraanställa personal för att kunna kontrollera den här gruppen också?

– Det kunde vi möjligtvis ha gjort, då ska man möjligtvis komma ihåg att det finns inte färdigutbildad personal som kan hoppa in och jobba så från en dag till en annan utan det tar ett tag att göra det också. Sen var det så att vi stoppar inte alla kontroller utan vi stoppar just den här typen av kontroller under den här tiden. Men just under perioden stoppade vi av de skälen som jag sa, att det var överbelastat på kontrollsidan.

Då när ni tog en paus på fem månader, vad händer med dem som då gjorde systematiskt vab-fusk under den perioden?

--Ja de som gjorde det under den perioden, de fastnar troligtvis i kontrollen när vi tog upp den igen. Då går vi tillbaka i tiden, går igenom deras ärenden och tittar även under den här perioden, säger Niklas Löfgren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".