Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kriminalvårdare vill inte jobba utan gratis taxi

Publicerat onsdag 18 januari kl 03.00
Johan Mellbring: Inte acceptabelt
(1:47 min)
Kriminalvården
Foto: TT.

Personer som ska utvisas från Sverige tvingas till långa inrikesresor före utvisningar när Kriminalvårdens personal inte räcker till.

Kriminalvårdens Nationella Transportenhet klarar i dag inte av att transportera personer som ska utvisas till flygplatserna i tillräcklig omfattning.

Personer som ska utvisas från Sverige har därför sedan i våras vid flera tillfällen tvingats till långa resor före sin utvisning. Förflyttningarna har även inneburit ökade kostnader för Kriminalvården säger Johan Mellbring, chef för Nationella Transportenheten vid Kriminalvården.

– Det är ju en ökad kostnad, men framförallt har det inneburit en extra resa för klienten och det tycker vi inte är acceptabelt. De ska få den kortaste möjliga resvägen ut, utifrån de förutsättningar som finns, säger Mellbring.

Ungefär tio personer per månad har sedan i våras fått flyttas mellan orter för att utvisningen ska kunna genomföras, enligt Johan Mellbring. Ett exempel är att man i stället för att köra från Göteborg till Landvetters flygplats, en resa på runt tre mil, i stället kört personer den nästan 30 mil långa resan till Malmö.

Orsaken är att de körningar som sker till flygplatser på natten eller tidigt på morgonen bygger på frivillig övertid från den inrikespersonal vid Kriminalvårdens transportenhet som kör bilarna och den frivilligheten har sedan i våras minskat. 

En anledning är, enligt Johan Mellbring, att personalen sedan i våras inte längre får åka gratis taxi till jobbet tidigt på morgonen.

– Nej då väljer man att inte ta de här tidiga utkörningarna, det blir ju mindre förmånligt då uppfattar arbetstagaren, säger han.

Varför har ni ändrat det?

– Dels tycker vi inte det är rimligt att åka taxi till jobbet för inrikespersonalen som har en vanlig arbetsdag och det har också uppdagats vid revision från Skatteverket, vilket gör att inrikespersonalen helt enkelt blir förmånsbeskattad för den här resan till jobbet, säger Johan Mellbring.

Förflyttningarna har i vissa fall även inneburit extra hotellnätter inrikes för Kriminalvårdens personal och enligt Johan Mellbring har någon enstaka utvisning fått skjutas upp. I ett försök att lösa situationen ska bland annat mer personal kunna sköta flygplatstransporterna från 1 januari 2017.

– Nu har vi hamnat i en situation att vi inte fått ihop full styrka på morgnarna varför vi behövt göra den här förändringen av tillämpningen då.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".