Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förenklad process för familjeåterföreningar

Publicerat fredag 23 december 2016 kl 13.40
"Det skulle underlätta så mycket"
(2:26 min)
Sana Mohammad, som väntar på att kunna återförenas med sina tre barn i Syrien
Sana Mohammad, som väntar på att kunna återförenas med sina tre barn i Syrien. Foto: Karin Wirenhed/Sveriges Radio

Migrationsverket testar ny modell och hoppar i vissa fall över intervjun på ambassader som i dag krävs.

– Det skulle underlätta så mycket, varför ska barnen gå på intervju när vi har handlingar som visar att det är mina barn, säger Sana Mohammad.

De som har rätt till familjeåterförening måste besöka en svensk ambassad för att göra en intervju. Men i dag är väntetiderna till ambassaderna på vissa ställen långa. Till svenska ambassaden i Amman är den över ett år.

Även migrationsverkets handläggningstider efter intervjun är långa, i dag kan man få vänta i upp mot två år. Med väntetiden på uppehållstillstånd inkluderad kan det handla om väntetider på över tre år.

Genom att hoppa över intervjun vill Migrationsverket effektivisera processen. Men alla kommer inte att slippa intervjun, säger Håkan Jonsson som är jurist på Migrationsverket.

– Framför allt är det naturligtvis etablerade förhållande vi talar om. När det gäller nyetablerade förhållande så kommer vi nog även i framtiden att behöver genomföra någon typ av muntlig intervju. Men, etablerade förhållande, det finns inga problem med handlingar, man kan ha flera gemensamma barn och det inte finns något skäl att ifrågasätta detta.

Hur kan ni veta att de här personerna verkligen är de, de utgör sig för att vara om de då inte varit på en ambassadintervju?

– Det är det vi får bedöma utifrån de handlingar som åberopas och vi har ju också en anhörig här i Sverige vi kan tala med om det här.

– Migrationsverket kommer att börja testa detta under nästa år, och det är ännu svårt att säga hur många som kommer kunna prövas på det förenklade sättet, säger Håkan Jonsson.

Även med den här nya modellen kommer man behöva besöka en svensk ambassad för att ta fingeravtryck och foto. Det är UD som bestämmer vilka ambassader som man kommer att få göra det på.

Som Ekot tidigare rapporterat har just syrier problem att ta sig till någon av de svensk ambassader i de fem länder UD hänvisar dem till.
Eftersom dessa länder har visumkrav för syrier, är det i princip omöjligt för dem att ta sig dit.

Om UD även fortsättningsvis kommer hänvisa till dessa ambassader kommer huvudproblemet kvarstå för syrier, säger Sana Mohammad.

– Vårt problem är att ta oss till någon av de ambassaderna. Det bästa vore om de öppnade en ambassad vi kan ta oss till.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".