Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Bostadsbrist gör miljonprogrammet allt mer intressant

Publicerat tisdag 27 december 2016 kl 05.00
"Det krävdes politiskt mod"
(2:15 min)
Lägenheter i Stockholmsförorten Fittja.
1 av 2
Foto: Tomas Oneborg/TT
Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (s) i Botkyrka.
2 av 2
Ebba Östlin, kommunstyrelsens ordförande (s) i Botkyrka. Foto: Sören Granath

Under senare år har intresset från privata fastighetsbolag och placerare ökat för att investera i det så kallade miljonprogrammet - bostäder som ofta ägs av kommunala fastighetsbolag. En viktig förklaring är bostadsbristen och de låga räntorna.

Chris Österlund, finanschef på de allmännyttiga bostadsföretagens branschorganisation Sabo, ser flera skäl till det stora intresset från privat håll. 

– Om man ska bygga nya bostäder i dag så är det långa ledtider och det är dyrt. Då är ett befintligt bestånd mer intressant, där det dessutom kan finnas en potential att gå in och renovera och få upp hyrorna. I takt med att bostadsbristen ökat och räntorna fortsatt är låga, så har den här placeringen i stigande grad blivit mer och mer intressant.

Miljonprogrammet som byggdes på 60- och 70-talet beskrivs ofta som problemområden med stora renoveringsbehov. Men samtidigt är det här bostäder som lockar till sig privata fastighetsägare och även placerare som till exempel AP-fonder.

Fastighetsbolaget D. Carnegie & Co har som affärsidé att köpa och rusta upp fastigheter i framför allt miljonprogrammet och enligt bolaget VD Ulf Nilsson är det här säkra investeringar.

– Vi har uppfattat att det har varit undervärderat och det finns en stor potential i det. Det är i huvudsak väldigt bra bostäder som är byggda med bra planlösningar och bra stommar och står nästan alltid på berg. Och här i Stockholm står de ofta vid tunnelbana eller pendeltåg. Så det är bra kommunikationslägen.

Värdet på investeringen mer än fördubblas efter renoveringen, säger Ulf Nilsson. Och det bygger på att det går att höja hyrorna.

– Vi tar ut en hyra som är 40 procent högre för de nyrenoverade lägenheterna, vilket fortfarande är långt under vad marknadshyran skulle vara - om det nu hade funnits en sådan.

Botkyrka kommun sålde för drygt tre år sedan närmare 1 300 lägenheter av kommunens fastighetsbolag till en riskkapitalist. Ebba Östlin, socialdemokrat och kommunstyrelsens ordförande i Botkyrka, säger att fastigheterna höll på att förslummas och att man nu hittat en bra ägare till fastigheterna, men att försäljningen inte var enkel rent politiskt.

– Det krävdes politiskt mod av min företrädare att våga gå fram och se att om vi inte gör någonting så hamnar vi i ett läge där vi inte har något handlingsutrymme. Så det är klart att det krävdes politiskt mod.

Varför då?

– Därför att det kanske inte är den vanligaste lösningen för en socialdemokratiskt kommunstyrelseordförande att göra detta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".