Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

2016 bra år för aktiefonder

Publicerat tisdag 27 december 2016 kl 22.36
Värdet stiger för femte året i rad
(1:22 min)
Svenskarnas sparande i fonder fortsätter att öka. Foto: Fredrik Sandberg / TT
Svenskarnas sparande i fonder fortsätter att öka. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Svensken har aldrig sparat så mycket i fonder som nu. Trots en svag start på året så har fonderna i snitt gått med vinst 2016, enligt en sammanställning.

Det är till stor den svaga kronan som banat väg för den positiva utvecklingen. Det säger Fredrik Pettersson som är chefsanalytiker på Fondbolagens förening:

– Ja, det har ganska stor betydelse, eftersom största delen av spararnas pengar är placerade utomlands. Man har en väldigt stor del i Sverigefonder, men det är ännu större i andra länder och till exempel då en förstärkt dollar som vi har haft är positivt för spararnas förmögenhet.

Det är femte året i rad som värdet på aktiefonder stiger för svenska sparare. Enligt siffrorna från Morningstar som TT sammanställt så har fonderna hittills - med några dagar kvar på året - gått upp med i snitt 13 procent.

– Man kan faktiskt säga att nästan alla fondtyper har gått bra, säger Fredrik Pettersson. Bäst har tillväxtmarknader gått. Speciellt de tillväxtmarknader som gynnas av stigande råvarupriser, som Ryssland och Brasilien till exempel, har gått väldigt bra. Runt 50-60 procent.

Trenden från förra året - att välja passiva oförvaltade indexfonder - håller i sig också i år.

Även om sparandet i fonder nu nått nya rekordhöjder, så har ändå insättningarna enligt Fredrik Pettersson minskat ganska mycket jämfört med förra året:

– En anledning kan ju vara att det varit lite oroligt på börserna och då har man blivit lite mer försiktig. Vi kan ju se att man till exempel har valt sparkonto i ganska stor utsträckning, säger han.

Fondåret 2016

Utveckling i procent för olika fondkategorier. Ett tips är att jämföra dina egna fonder med snittet för kategorin, och fundera på att byta om de haft sämre utveckling.

Alla fonder, genomsnitt: 10,9

Aktiefonder: 13,1

Blandfonder: 5,9

Räntefonder, korta: 0,1

Räntefonder, långa: 2,5

Aktiefonder:

Ryssland: 67,6

Råvaror: 41,3

Latinamerika: 31,0

USA: 19,6

Tillväxtmarknader: 15,0

Global: 12,9

Asienfonder: 12,6

Östeuropa exklusive Ryssland: 11,1

Sverige: 9,2

Euroland: 7,8

Afrikafonder: 3,4

Läkemedel: -2

Bioteknik: -13

Källa: Morningstar 27 december (fonder öppna för svenska småsparare).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".