Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordår på USA-börserna

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 07.00
Fed och Trump bakom vändningen
(1:49 min)
Interiör från New Yokr-börsen. Foto: Richard Drew/TT.
Foto: Richard Drew/TT.

USA-börserna har haft ett rekordår med kursuppgångar på mellan 10 och 15 procent. Det trots att 2016 inleddes med ett brant fall.

 – Det började skakigt. Vi hade en svag avslutning på förra året vilket ökades på under inledningen av det här året, med oro kring Kina och brant fallande oljepris, säger Johan Hagbarth, placeringsstrateg på banken SEB.

I början på året var oron stor kring tillväxtutsikterna i världsekonomin. Det fallande oljepriset, osäkerheten kring Kina och en räntehöjning i slutet av 2015 fick de amerikanska börserna att dyka. Dow Jones hade den 11 februari backat med 10 procent sen årsskiftet.

Men sedan vände det uppåt när den amerikanska centralbanken, Federal reserve, signalerade färre och mindre räntehöjningar framöver till följd av den finansiella oron.

– Det här gav ett visst lugn till marknaden. Oljepris och annat vände upp och vi fick istället en lång period av återhämtning, säger Johan Hagbarth.

Och i november valdes Donald Trump oväntat till amerikansk president, något som fått börserna att rusa. Delvis beroende på att valet sammanföll med en allmän konjunkturuppgång i USA, men också för att tron på löften om infrastruktursatsningar och sänkning av bolagsskatten varit starkare än tron på upprivna handelsavtal och importtullar mot omvärlden.

Parallellt med börsuppgångarna har dollarn stärkts rejält under året, till följd av högre ränta i USA än i många andra delar av världen. Men eftersom de amerikanska börserna inte domineras av exportföretag, påverkas de mindre av en starkare valuta.

Däremot kan den starka dollarn innebära problem för Kina nästa år, och i förlängningen skapa turbulens på börserna i USA.

– Det som oroar mig är Kina. De har en väldigt stor skuldsättning i den privata och halvprivata sektorn, samtidigt som dollarn är stark, säger Mattias Sundling, aktiestrateg på Danske bank.

– Och eftersom många av lånen är i dollar kommer de att bli tuffare och tuffare att betala tillbaka. Det finns risk för finansiell oro, och en massa klassiska problem med en tillväxtekonomi ligger och lurar i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".