Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd

Publicerat torsdag 29 december 2016 kl 07.28
Håller ordförandeposten under januari
(2:50 min)
Säkerhetsrådets kammare i FN:s högkvarter.
Säkerhetsrådets kammare i FN:s högkvarter. Foto: TT.

När Sverige tar plats i FN:s säkerhetsråd efter årsskiftet hoppas utrikedepartementet att den nya amerikanska administrationen kommer kunna lösa upp några av knutarna som förlamat rådet.

– Marken är inte riktigt kartlagd och vi vet inte riktigt vad som kommer att hända. Vi vet ju att Donald Trump har sagt att han vill ha goda relationer med Rysslands president Putin. Kan vi göra något bra utav det så att de kan komma överrens i viktiga frågor, säger kabinettssekreterare Annika Söder.

När Sverige den 28 juni i år, efter en intensiv kampanj, vann omröstningen om platsen i säkerhetsrådet, var det få som inte trodde att Hillary Clinton skulle bli vald till USAs president. Något som i så fall hade gett helt andra möjligheter för att få stöd för den feministiska utrikespolitik Sverige säger sig vilja föra. En politik där kvinnors deltagande i fredsfrämjande insatser och processer är en central del.

– Obama och Clinton har båda haft en tydligt politik om kvinnors roll i alla sammanhang. Det vet vi inte om Trump kommer att ha. Ingenting tyder ju på det. Det kommer att vara en kvinna som blir FN-ambassadör för USA och hon kanske blir den enda kvinnan bland FN-ambassadörerna och vi får väl hoppas att vi kan påverka henne i just de här frågorna, säger Annika Söder.

Den svenska kandidaturen till säkerhetsrådet kritiserades bland annat för att vara ett kostsamt spel för galleriet och att en plats i rådet skulle att ta kraft från det utrikespolitiska arbetet i EU.

– Att göra en motsättning av det är helt fel. Vi har skapat väldigt starka samband mellan dem som jobbar med EU:s utrikespolitik och de som jobbar med FN-frågorna, så det finns absolut ingen motsättning utan det är förstärkande och det är bra i en värld där allting hänger ihop, säger Annika Söder.

Redan från 1 januari och en månad framåt kommer Sverige hålla i rådets ordförandeklubba. En till gång under de två år som mandatet gäller kommer Sverige att vara ordförande i säkerhetsrådet, men under den kommande månaden läggs grunden för mycket av FN:s framtida inriktning, då även den nye generalsekreteraren träder i tjänst på söndag.

– Vi kommer att var de som lotsar Antonio Guterres in i arbetet och bygger en bra relation med honom. Generalsekreteraren och sekretariatet är ju väldigt viktiga när det gäller att försöka få bort konflikter från dagordningen och lösa problem, säger kabinettssekreterare Annika Söder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".