Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Vårdhundar ger äldre bättre hälsa

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 15.01
Britta: Jag älskar honom. Han är så go, så go
(2:05 min)
En vårdhund får en kram av en människa.
1 av 4
En kram är aldrig fel. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Vårdhunden Bellman sitter framför två personer i rullstol.
2 av 4
Vårdhunden Bellman lyssnar uppmärksamt på husses instruktioner. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
Öystein Johannesen sitter med vårdhundarna Bellman och Othello.
3 av 4
Öystein Johannesen är sjukgymnast och vårdhundförare. Här tillsammans med Bellman och Othello. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio
En vårdhund matas med godis av en människa.
4 av 4
Samspelet mellan de äldre och vårdhunden är inte minst viktigt. Foto: Anna Larsson/Sveriges Radio

Hundar som sällskapsdjur på äldreboenden ökar ofta trivsel och välbefinnande hos de gamla. Men nu visar en ny studie att hundarna kan göra större nytta.

Forskningen om effekter av djur i vården växer och nu kommer en ny studie från Sveriges lantbruksuniversitet som visar att hundar i vården av äldre också kan ge klart förbättrad hälsa hos vårdtagarna. Idag finns specialutbildade vårdhundar som tränar till exempel muskelstyrka och finger-funktion hos de boende.

– Vi har använt oss av en utbildad vårdhund som har besökt äldreboende i Skaraborg. Vi kan se effekter på blodtryck, hjärtfrekvens, fingertoppstemperatur och även cortisolnivåer, säger professor Lena Lidfors vid Sveriges Lantbruksuniversitet.

Att umgänge med djur kan ge en rad fördelar är välbekant för forskarna och beskrivs ofta i filmer och böcker. Men nu kommer också fler bevis för att det ger fysiska effekter till exempel sjunker stresshormonet cortisol hos de äldre. Resultaten från Skaraborgsstudien är inte publicerade ännu, men Lena Lidfors säger att de positiva effekterna av vårdhunden märks tydligt.

– Vi ser ju på videofilmerna som vi har spelat in att de äldre blir mycket aktivare och att de har en interaktion med hunden. De blir också mer aktiva gentemot varandra, säger hon.

På äldreboendet Kristallgården i Älvsjö arbetar vårdhunden Othello och hans förare sjukgymnasten  Öystein Johannessen. Han förklarar på vilket sätt hund i vården kan förbättra hälsan.

– Hundens motiverande faktor är oerhört stor. De äldre blir delaktiga. Övningarna kan vara väldigt enkla. Att få en liten godisdosa i handen där man måste lyfta av locket, stoppa ner fingrarna och med pincettgreppet få upp en godisbit. Det kan vara jättesvårt om man precis haft en stroke. Det kan ta flera minuter. Men när hunden sitter där och tittar på dig med de där ögonen så vet man att man får inte ge sig, säger Öystein Johannessen.

Och Britta som bor på Kristallgården är mycket förtjust i vårdhunden Othellos besök.

– Jag älskar honom. Han är så go, så go. Ska vi ge honom lite godis?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".