Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Id-kontroller gav fotgängare på Öresundsbron

Publicerat onsdag 4 januari kl 05.00
Polis: Det är inte mycket plats i tunneln
(2:03 min)
Ett tåg passerar över Öresundsbron. Foto: Henrik Montgomery / Scanpix.
Totalt skedde nästan 160 intrång under 2016, och oftast har det handlat om flera personer per tillfälle. Foto: TT

Ett år efter att regeringen införde id-kontroller för dem som reser från Danmark till Sverige har antalet incidenter med obehöriga på Öresundsbron kommit upp i nästan 160 stycken.

Kort efter att regeringen infört de id-kontroller som utförs innan man går på ett tåg, buss eller färja från Danmark till Sverige upptäckte man asylsökande gåendes på bron eller den 4 kilometer långa tunneldelen närmast Danmark. Totalt skedde nästan 160 intrång under 2016, och oftast har det handlat om flera personer per tillfälle. De flesta har gått i vägkanten på motorvägen där det går snabbt att bli upptäckt.

Farligare har det varit det femtiotal gånger någon har gått på järnvägsspåret.

– Där är det inte mycket plats när man är i tunneln och om tåget kör snabbt förbi så kan man skjutas in i tåget och det kan ske en allvarlig olycka, säger Henrik Møller Jakobsen vid Köpenhamnspolisen.

Men hittills har ingen kommit till skada. Öresundsbron installerade i våras värmekameror som detekterar om någon går på spåren. I vissa fall måste man då stoppa tågtrafiken för att polisen ska kunna köra in på spåret men oftast sänker man bara tågens hastighet och tänder i tunneln, berättar Öresundsbron anläggningschef Bengt Hergart.

– Det gör att man får en relativt säker miljö för dem som går i tunneln. Man går alltså inte på spåret utan man går bredvid spåret, på en perronganläggning.

Dansk polis väntar sedan på den konstgjorda ön Pepparholm, där bron har sitt fäste, på att folk ska komma ut ur tunneln.

Hittills är det enda kända fallet där någon lyckats ta sig över bron från i maj när fem unga under arton omhändertogs först på den svenska sidan gränsen och då sökte asyl.

De flesta intrång på bron skedde under sommaren, något som troligen är kopplat till att det också kommit färre asylsökande till Danmark under hösten och vintern.

På Öresundsbrons kontrollrum är man först med att se om någon går på järnvägsspåren.

– Det kommer tåg där nere som kör i 180 kilometer i timmen. Det är ganska förfärligt att människor utsätter sig för den faran, säger Tina Andersen som jobbar på brons kontrollrum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".