Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsindustrin växer med ny teknik

Publicerat lördag 31 december 2016 kl 08.56
Svensk försvarsindustri förändras med ny teknik
(2:26 min)
En Sjömålsrobot 17 avfyras från ett skär i Stockholms skärgård
1 av 2
En Sjömålsrobot 17 avfyras från ett skär i Stockholms skärgård Foto: Fredrik Sandberg/TT
Henrik Kriisa utvecklar och anpassar ett civilt big data system för att kunna analysera militära operationer.
2 av 2
Henrik Kriisa utvecklar och anpassar ett civilt big data system för att kunna analysera militära operationer. Foto: Kristian Åström/Sveriges Radio.

Den tekniska utvecklingen gör att antalet svenska försvarsföretag växer i antal. Det är företag som utvecklar civilteknik, som nu blivit eftertraktade i olika försvars- och vapensystem.

--En luftvärnsrobot avfyras mot ett flygplan och det alstrar mängder av data, samtidigt som det finns information i flygplanet, säger Henrik Kriisa, Vd för dataföretaget Kriisa Consulting. På en skärm ser man hur roboten söker sig mot målet med hjälp av sensorer.

Det är en övning till havs och för att militären ska kunna utvärdera övningen, sammanförs information från både flygplan och fartyg i ett system som är utvecklat för att systematisera stora datamängder.

--Ju mer data, desto bättre och lättare blir det att utvärdera vad som hänt.

Systemet är från början utvecklat för att analysera stora informationsmängder, som tex konsumenters beteende eller trafikflöden i städer, men Henrik Kriisa insåg att det finns ett liknande behov inom militären och började som student att anpassa det civila systemet till analyser utifrån militära förutsättningar. Genom att sammanställa information från många aktörer kan militären analysera allt från enskilda attacker till stora övningar med tusentals soldater, för att se hur olika aktörer och enheter samarbetar.

Att civil teknik vidarutvecklas till militära produkter är en trend som just nu är mycket stark, säger Robert Limmergård, generalsekreterare för Säkerhets och försvarsföretagen.

--Den tekniska utvecklingen sker mycket snabbt i den civila sektorn. Det är big data, sensorer, datasäkerhet, automation och robotar. Försvarsindustrin är inte teknikledande längre. Det öppnar för civila företag att ge sig in på försvarsmarknaden. Men det öppnar också för samarbeten. Stora försvarsföretag behöver små teknikföretag med spetskompetens, för att integrera ny teknik i militära produkter.

I Sverige sysselsätter försvarsindustrin cirka 30 000 personer. Antalet anställda kommer inte att växa i framtiden, tror Robert Limmergård, men mängden företag som bidrar till sektorn kommer att växa när gränserna mellan militär- och civil teknik suddas ut. Sektorn bidrar därför indirekt till att öka sysselsättningen.

På Kriisa consulting tror Vdn Henrik Kriisa att företagets kundbas kommer att breddas; från i dag kunder inom försvar och säkerhet till civila företag.

--Vårt system kan användas av polis, sjukhus, brandförsvar, alla som arbetar med händelser, där det har stor betydelse att se vad som händer i tid och rum.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".