Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Enigt säkerhetsråd bakom syriska vapenvilan

Uppdaterat lördag 31 december 2016 kl 19.40
Publicerat lördag 31 december 2016 kl 19.15
Ger stöd till de planerade fredssamtalen mellan regim och rebeller
(0:57 min)
FN:s säkerhetsråd röstar om den av Ryssland och Turkiet framförhandlade vapenvilan i Syrien
FN:s säkerhetsråd samlades på nyårsafton för att rösta om vapenvilan i Syrien. Foto: AFP/TT

Samtliga medlemsländer i FN:s säkerhetsråd har i dag ställt sig bakom den av Ryssland och Turkiet framförhandlade vapenvilan i Syrien.

Vapenvilan, som är inne på sitt andra dygn, har delvis hållits men det rapporteras om flygräder och strider i vissa områden.

Inför nyårsaftonens omröstning i säkerhetsrådet hade den ryske FN-ambassadören Vitalij Tjurkin förklarat att han hoppades att rådet skulle kunna rösta på årets sista dag om en resolution som stöder vapenvilan och att resolutionen ska "antas enhälligt".

Det rapporterades samtidigt att diplomater låtit förstå att det är svårt att se hur resolutionen skulle kunna röstas igenom så pass snabbt eftersom den behöver studeras noga.

Men nu har den antagits och i resolutionen ingår bland annat ett stöd till de planerade fredssamtalen mellan Syriens regim och rebeller i Kazakstan i januari, där Ryssland vill att även FN ska medverka. I resolutionstexten står det bland annat att rådet "välkomnar och stöder Rysslands och Turkiets ansträngningar för att få slut på våldet i Syrien och få till stånd en politisk process".

Turkiet, som tidigare utmärkt sig för sitt motstånd mot Syriens diktator Bashar al-Assad, och Ryssland, som stöder densamme, hävdar att samtalen i Kazakstan inte ska ses som en ersättning för FN:s egna strävanden att få fred i Syrien, utan som ett komplement. De säger sig också vilja involvera länder i regionen i fredsarbetet, som Egypten, Saudiarabien, Qatar och Jordanien.

Ryssland, som är en av säkerhetsrådets permanenta medlemmar, har tidigare närmast konsekvent sedan Syrienkriget inleddes 2011 lagt in sitt veto när olika fredsförslag för landet har kommit upp till omröstning i rådet. Men då har avsändaren bakom förslaget varit någon annan än Ryssland.

Parallellt med det diplomatiska spelet i FN-skrapan i New York hotar syriska rebellgrupper på marken att frångå vapenvilan, eftersom syriska regeringsstyrkor och deras allierade bryter mot den, enligt rebellsidan.

"Fortsatta överträdelser av regimen, bombardemang och försök att angripa områden som kontrolleras av revolutionära grupper kommer att göra överenskommelsen ogiltig", skriver flera oppositionsgrupper i ett gemensamt uttalande.

Oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar kriget från Storbritannien, rapporterar också om flygräder och markstrider i vissa områden sedan eldupphöret trädde i kraft, men i övrigt har vapenvilan hållit.

Under året har ungefär 60 000 människor dödats i Syrien varav fler än 13 000 civila, enligt SOHR.

Sedan kriget i Syrien startade för mer än fem år sedan har fler än 310 000 människor dödats.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".