Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stark kritik mot Trumps affärslösning

Publicerat torsdag 12 januari 2017 kl 05.29
"Kommer leda till skandaler och korruption"
(2:54 min)
Trump ser förvånad ut och sträcker ut händerna vid talarstolen
USA:s tillträdande president Donald Trump. Foto: Timothy A. Clary/TT

USA:s blivande president Donald Trump påpekade flera gånger under en presskonferens igår att han inte är tvungen göra sig av med sin företagsverksamhet.

Det finns inga lagliga hinder för en president att samtidigt vara företagare, men trycket är hårt på Donald Trump att undanröja risker för framtida intressekonflikter.

Gårdagens besked att sönerna ska ta över håller inte, sa flera experter igår:

Jag behöver inte göra det här, sa Donald Trump. Hans affärer kommer inte gynnas av att han samtidigt är president, lovade han. Sönerna ska ta över företaget som läggs i en stiftelse.

Trump ska inte delta i några beslut. Han ska inte ens tala med sina söner om affärerna, sa han.

Trumps företag ska inte göra nya affärer utomlands, enbart i USA.

Donald Trumps advokat visade på högar av papper med regleverket och sa att affärsetiken kommer att granskas noga, men igår sa etikexperter i USA att modellen är helt otillräcklig.

Richard Painter var chefsrådgivare åt president George W Bush i etiska frågor:

– Han måste fatta ett beslut om han vill vara president eller hyresvärd och hotellägare. Han har nio dagar på sig. Jag trodde att han redan hade gjort det, sa juristen Richard Painter.

Kollegan Norman Eisen, som har varit president Barack Obamas etiske rådgivare, var lika kritisk:

– Det kommer att leda till skandaler och korruption och konstitutionell kris från den dag han svärs in, sa Norman Eisen.

Juristerna tycker att Donald Trump helst ska göra sig av med sina tillgångar för att undgå ens misstanke om intressekonflikter med till exempel utländska regeringar eller banker. De tycker att han åtminstonde ska låta en stiftelse utan familjeinblandning sköta affärerna.

Konstitutionen tillåter inte en president att ta emot gåvor från främmande regeringar och det inkluderar också betalningar, anser juristprofessorn Kathleen Clark om regeln som kallas emoluments clause, förmånsklausulen:

– Det vi såg i morse var rökridåer för att ge intryck av att de gör något. Jag tycker inte han har tagit itu med de problem som finns, sa Kathleen Clark.

Donald Trumps egen jurist anser inte att till exempel en utländsk regerings betalning för hotellrum ingår i förmånsklasulen, men Trump planerar ändå att skänka vinster från hotellen till finansdepartementet.

Hur vinsterna ska definieras eller hur det ska hanteras har inte presenterats offentligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".