Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Politisk kris kan väcka gammal fiendskap till liv

Publicerat torsdag 12 januari kl 06.31
Krisen försvåras av EU-uträde
(1:43 min)
Vice försteministern Martin McGuinness och Sinn Féin-ledaren Gerry Adams. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.
Sinn Féins vice försteministern Martin McGuinness och partiledaren Gerry Adams. Foto: Charles Dharapak/Scanpix.

Nordirland har hamnat i en djup politisk kris.

Den biträdande ledaren för det regionala parlamentet har avgått, och det republikanska partiet Sinn Fein tycks vara fast beslutet att tvinga fram ett nyval.

Det komplicerar ytterligare processen kring Storbritanniens utträde ur EU.

Under de här förhållandena, kommer premiärministern att skjuta upp utträdesansökan ur EU?

Det frågade den biträdande ledaren för det skotskanationalistpartiet SNP Angus Robertson, i det brittiska parlamentet i går.

Han avsåg den politiska krisen i Nordirland, där hela det regionala politiska systemet förlamats efter det att den biträdande ledaren för det regional parlamentet, Martin McGuinnes avgått.

McGuinnes tillhör det republikanska partiet Sinn Fein. Formellt handlade avgången om en tvist om hur ett bidrag till förnyelsebar energi har hanterats.

Men i praktiken innebär avgången att Nordirland nu saknar politisk ledning, eftersom den känsliga politiska situationen bygger på ett delat ledarskap mellan de två stora partierna, republikanska Sinn Fein och det demokratiska unionistpartiet DUP.

Om Sinn Fein inte utsett en efterträdare senast måndag, så kommer det att bli nyval. Och partiet förklarade efter ett möte i går, att det föredrar nyval.

Det här innebär bland annat, att Nordirland saknar ett fungerande politiskt system under perioden då Storbritannien ska slå fast hur utträdet ur EU ska gå till.

Och Nordirland röstade, precis som Skottland, med stor majoritet nej till att lämna EU.

EU-utträdet riskerar att väcka de gamla motsättningarna till liv mellan Republikaner och unionister, eftersom det kan leda till en bevakad gräns mellan Nordirland och republiken Irland.

Premiärminister Theresa May sa, att hon ser med stort allvar på situationen, men att hon inte är beredd att försena utträdesprocessen.

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".