Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Migrationsverket varnar för nya svåra åldersbedömningar

Publicerat torsdag 12 januari 2017 kl 19.45
Rättschefen: Nu blir det också viktigt om man är 16 eller 17
(1:55 min)
Anonym bild på ensamkommande asylsökande
Åldern kommer att få ännu större betydelse. Foto: TT. Montage: Sveriges Radio.

Åldern och åldersbedömningar kommer att få ännu större betydelse i migrationsprocessen framöver om regeringens förslag om uppehållstillstånd för den som studerar på gymnasiet blir verklighet. Den bedömningen gör Migrationsverket efter att ha analyserat regeringens förslag.

– Vi är vana vid att det är viktigt i ett ärende om man är minderårig eller vuxen. Det vill säga 18-års gränsen har varit en diskuterad aspekt i många ärenden tidigare. Med det här förslaget blir det också viktigt om man är 16 eller 17 år, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket

Regeringens förslag, som gör det möjligt att få stanna längre i Sverige, om man slutför gymnasiet, berör dels unga personer med tillfälliga uppehållstillstånd. Det handlar också om ensamkommande som inte har skyddsbehov, men som inte heller kan skickas tillbaka eftersom det inte finns någon som kan ta emot dom i hemlandet.

Tidigare fick de stanna permanent i Sverige, men sen en tid tillbaka har de fått stanna tillfälligt för att sen utvisas när de fyllt 18 år. Nu vill regeringen att de också ska få stanna tills de gått klart gymnasiet.

17 år blir en central ålder eftersom det är lägsta åldern för att få uppehållstillstånd för gymnasiestudier. Och det öppnar upp för nya svåra bedömningar, anser Fredrik Beijer, på Migrationsverket.

– Det är en helt ny åldersgräns för oss. Och det kommer att bli bedömningsproblem om det inte är styrkt identitet, säger Fredrik Beijer.

Regeringens förslag har varit ute på remiss, Det finns ett antal remissinstanser, bland annat Röda Korset och Rädda barnen som är positiva. Andra påpekar att det är oerhört snårigt regelverk, och till och med rättsosäkert.

Från skolhåll varnar Sveriges Skolledarförbund att lärare hamna i svåra etiska dilemman när man knyter uppehållstillstånd till studieframgång.

Skolverkets jurist Johan Hardstedt, påpekar att kommuner eller fristående skolor kan komma att avgöra uppehållstillståndets längd. Bland annat eftersom elever kan få längre studietid än tre år, till exempel om man bedömer att det finns särskilda skäl.

– Och så kan det leda till bristande likvärdighet för eleverna beroende på var i landet man bor eftersom man kan göra olika, säger Johan Hardstedt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".