Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Boverket säger nej till nya bullerregler

Publicerat tisdag 17 januari 2017 kl 06.00
Bullerreglerna har blivit politisk stridsfråga
(2:21 min)
Flygplan över hus.
Flygplan på väg till Bromma flygplats flyger lågt över bostadshus. Foto: Gunnar Lundmark / SvD / TT

Boverket avråder från att lätta på bullerreglerna för bostadsbyggande, något som en majoritet i riksdagen har krävt.

Det skulle bara leda till en marginell ökning av antalet smålägenheter, konstaterar Boverket i en rapport till regeringen. 

Och bostadsminister Peter Eriksson är i dagsläget inte beredd att ändra bullerreglerna i enligt med tillkännagivandet från oppositionen.  

Ska vi göra ytterligare en förändring nu, så leder det inte till fler bostäder, men möjligen till sämre bostäder med större hälsoproblem och mer buller, säger Peter Eriksson.

Vad drar du för slutsatser av det Boverket säger?

– Ja, det talar entydigt för att vi inte ska göra en förändring i enlighet med det som tillkännagivandena vill. 

Bullerreglerna har blivit en politisk stridsfråga. En majoritet i riksdagen - bestående av allianspartierna och Sverigedemokraterna - har uppmanat regeringen att höja riktvärdet för trafikbuller utanför en bostads fasad.

Oppositionen vill tillåta buller på 60 decibel - i stället för dagens 55. Och utanför studentlägenheter ända upp till 65 decibel.

På så sätt kan det byggas fler bostäder i närheten av vägar och spårtrafik, enligt tillkännagivandet från oppositionen.

Men Boverket säger alltså nej. Sedan reglerna ändrades 2015 utgör trafikbuller inte längre ett hinder för bostadsbyggande, är myndighetens slutsats.

Antalet smålägenheter skulle bara öka marginellt om oppositionens förslag genomförs, eftersom det numera inte finns någon övre gräns för hur mycket det får bullra på den sida av bostaden som vetter mot trafiken och byggkostnaderna bedöms bli något högre, skriver Boverket.

– Det besked vi har fått från Boverkets utredning alldeles nyss, visar ju att det är helt meningslöst att ytterligare göra en förändring, för det gjordes en stor förändring för ett och ett halvt år sedan, säger Peter Eriksson.

Varför måste regeringen lyssna på Boverket?

– Man måste inte lyssna på Boverket men det är expertmyndigheten. Det är de som har bäst kunskap på det här området, och det är en bra ordning att man försöker lyssna på de som kan frågan.

I december öppnade Moderatledaren Anna Kinberg Batra för att i riksdagen - genom ett så kallat utskottsinitiativ - driva igenom en skarp lagstiftning om att lätta på bullerreglerna.

Den linjen ligger fast, även efter Boverkets nya rapport.

– Det finns ju färdiga förslag här, som skulle möjliggöra fler lägenheter, och de skulle kunna genomföras så snart som möjligt. Det är vi beredda att agera för i riksdagen, säger Anna Kinberg Batra.

När vill du ta ett sådant initiativ?

– Så snart som möjligt, om det inte händer något. Regeringen har haft flera år på sig att få fram regler som gör att vi kan få fram fler bostäder. Det måste hända nu, säger Kinberg Batra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".