Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Riksrevisionen kritisk till hanteringen av flyktingkrisen

Uppdaterat måndag 6 februari 2017 kl 22.00
Publicerat måndag 6 februari 2017 kl 21.17
"Bristande samordning och dålig beredskap"
(1:12 min)
Delad bild flyktingar, riksrevisionen
Riksrevisionen kritiserar hanteringen av flyktingkrisen. Foto: Johan Nilsson/TT, Fredrik Sandberg /TT.

Riksrevisionen riktar skarp kritik mot Migrationsverket och en rad andra myndigheter för hur flyktingströmmen till Sverige hanterade hösten 2015.

DN Debatt konstaterar Riksrevisionen att myndigheterna och regeringen brast inom en rad områden, vilket bland annat ledde till stora risker för ensamkommande barn.

Framför allt handlade det om bristande samordning och dålig beredskap, berättar Anders Berg, utredare vid Riksrevisionen.

– Det fanns också en tröghet i systemet som gjorde att man inte tillräckligt snabbt fick fram bostäder. Man kunde till exempel ha utrett en del frågor som handlade om att ändra lagstiftning. Det hade underlättat hanteringen och det arbetet hade kunnat inletts tidigare, säger han.

Det är alltså hur myndigheterna hanterade den exceptionella strömmen av migranter in i landet under hösten 2015 som Riksrevisionen granskat. Den period då som mest 10 000 asylsökande kom till Sverige varje vecka.

Riksrevisionen skriver på DN debatt att det bland annat rådde oklarheter inom de olika myndigheterna om det egna uppdraget. Exempelvis hade Migrationsverket, enligt en nu framtagen rapport, före 2016 inte gjort några risk- och sårbarhetsanalyser.

Det trots att det fanns signaler om att antalet asylsökande skulle kunna komma att öka kraftigt berättar Anders Berg.

– Det handlar om att man hade kunnat sett över en del i lagstiftningen så det hade gått fortare eller gett vissa myndighetsuppdrag som hade underlättat att uppföra boendena till exempel.

– En annan sak som är anmärkningsvärd är att man inte övat med andra för en liknande situation. Myndigheterna koncentrerade sig på sina egna uppdrag medan samverkan var ganska problematisk, säger Anders Berg, utredare vid Riksrevisionen.

Men trots kritiken tycker Anders Berg att de ansvariga myndigheterna klarade i stort sett den stora tillströmningen av asylsökande.

–Migrationsverket och MSB klarade i stort sina kärnuppdrag, men det uppstod ändå problem, säger Anders Berg. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".